Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Arizona merkezli Tempe grubundan yapılan açıklamaya göre Institute for Management'ın ABD fabrika endeksi bir önceki ayın oranı olan 49.6'dan 51.5'e yükseldi.

Bloomberg anketine katılan 76 ekonomistin tahmin medyanı Eylül ayında 49.7'de kalırken, açıklanan rakam beklentilerin üstünde çıktı. Genişleme ve daralma arasındaki çizgi 50'de dururken, ekonomistlerin tahminleri 48 ile 51.2 arasında değişiklik gösterdi.

Euro Bölgesi'nde ise imalat Eylül ayında üst üste 14. ay düştü ve ekonominin 3. çeyrekte bir resesyonu göz ardı etmekte zorlandığı sinyalini verdi. Markit Economics'ten bugün yapılan açıklamaya göre Bölge'nin sanayi göstergesi 46.1'de kaldı. Endeks, 14 ay boyunca 50'nin altında kalırken, Temmuz ayında 44'e kadar geriledi.

Birleşik Krallık imalatı ise ekonomistlerin beklentilerinden daha çok düşerken, ihracat siparişleri üst üste 6. ay geriledi. Markit Economics ve Chartered Institute of Purchasing and Supply tarafından bugün yapılan açıklamaya göre ise satın alma yöneticileriyle yapılan bir anket, göstergenin Ağustos ayında 49.6'dan 48.4'e düştüğüne işaret etti.

Çin'de ise imalat üst üste 11. ay gerilerken, hükümetin üzerindeki ekonomik büyümeyi teşvik etmeye yönelik baskıları da arttırdı. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in hazırladığı satın alma yöneticileri endeksi Ağustos ayında 47.6 iken geçtiğimiz ay hafif bir yükseliş göstererek 47.9'a yükseldi. İhracat siparişleri son 42 ayın en hızlı oranında dülerken, imalattaki satın alım aktiviteleri üst üste 5. ay düştü.