Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın vadelileri, Fed Chicago Başkanı Charles Evans'ın, ekonomiyi destekleme adına merkez bankasının daha fazla şeyler yapabileceğini ifade etmesinin ardından yükselen enflasyon endişeleriyle son 10 ayın zirvesine çıktı. Bu sene Fed politikalarında oy kullanmayacak olan Evans, işsizlik oranının 2014 yılına kadar yüzde 7'nin altına düşmeyeceğini belirtti.

Evans'ın açıklamalarına göre enflasyonun daha büyük bir tehlike oluşturması durumunda merkez bankası, ekonomiyi düzeltmek adına aldığı önlemlerde değişikliğe gidebilir. Fed'in 3. raund parasal genişleme açıklamasının ardından altın, 3. çeyrekte yüzde 11 değer kazanarak 2010 Haziran'ından beri en büyük yükselişi gerçekleştirdi. Fed, Japon Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'nın uyguladığı teşvikler sonrası enflasyonun artacağı söylentileri üzerine güvenli liman olarak altına olan talepte gözle görüşür bir artış gerçekleşti.

Aralık vadeli altın fiyatları New York saatiyle 10:53'te yüzde 0.3 yükselerek 1,779.40 dolara yükseldi. Günün erken saatlerinde ise bu rakam 1,794.40 doları görerek 14 Kasım'dan 2011'den bu yana bir kontrat için en yüksek seviye oldu.