Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en büyük gelişmekte olan ekonomilerinin daha fazla parasal ve maliye politikaları için imkanının olduğunun altını çizen Dünya Bankası, Çin'deki yavaşlamanın, bölgenin büyümesinin 11 yılın en düşüğüne çekeceğini öngördü.

Washington merkezli banka Japonya ve Hindistan'ı dışta bırakan Doğu Asya'nın gelişen piyasalarındaki büyüme tahminini 2011'deki yüzde 8.3 seviyelerinden yüzde 7.2'ye çekti. Bu rakam, Dünya Bankası verilerine göre 2001'den bu yana en düşük büyüme hızına işaret ediyor. Banka'nın Mayıs'taki tahmini, bölgenin yüzde 7.6 büyüyeceği yönündeydi.

Uluslararası Para Fonu yarın yetkililerin Avrupa'daki borç krizinin çözümünü görüşecekleri Tokyo'daki yıllık toplantısında bu yıla ait küresel büyüme görünümünü aşağı çekmeleri bekleniyor. ABD2nin parasal genişleme programlarını genişletmesi ve Güney Kore'nin bu hafta faizleri aşağı çekmesi, merkez bankalarının dünya genelinde bir toparlanmayı desteklemek için çalıştığının sinyalini veriyor.

"Dış talebin daha da düşmesi ve enflasyonist baskıların azalmasıyla, birçok ekonomi için parasal genişleme imkanı da arttı" denilen Dünya Bankası raporunda, ciddi bir yavaşlama hâlinde mali teşvikler için yeterli alan bulunduğuna dikkat çekildi.