Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Avrupa borç krizinin ihracatçıların karlarını olumsuz etkileyeceği endişeleri ile, teknoloji şirketlerinin öncülüğünde son iki haftanın en düşük seviyesine indi.

Satışlarının geçen yıl yaklaşık yüzde 19'unu Avrupa'da gerçekleştiren Samsung Electronics Co., Seul'deki işlemlerde, Ağustos ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve ihracatçı şirketlere gelen satışlara öncülük etti. Bharat Petroleum Corp., Hindistan hükümetinin petrol rafineri sektörü için gelir kaybı tahminlerini açıklamasının ardından, rafineri şirketlerine gelen satışlar sonrası son bir haftanın en düşük seviyesine geriledi. Dongfeng Motor Group Co., China Securities Journal'da hükümetin satınalma sübvansiyonlarını genişletebileceği yolunda çıkan haber sonrası, Hong Kong'daki işlemlerde yüzde 4 sıçradı ve Çinli oto üreticilerine gelen alımlara öncülük etti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 düşerek, Hong Kong saati ile 12:58'de 994.18 puana indi ve 26 Eylül'den bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirmeye yönlendi. Bugün açıklanan Fransa sanayi üretimi aylık bazda artarken yıllık bazda geriledi. İtalya'nın sanayi üretiminin ise düşüş göstermesi bekleniyor. Bugün Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile biraraya gelecek olan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, ülkesindeki finansal krizi kontrol altına almakta güçlük çekiyor.

Bangkok'da MFC Asset Management Pcl iç piyasa hisse senetleri müdürü Chakrit Puechpan, "Avrupa'daki ekonomik ve borç sorunlarının bir süre daha devam edebileceği yolunda süregelen endişeler var" dedi ve "Yatırımcıların büyük bölümü politika yapıcılarının attığı adımları yakından izliyor ve önemli ve kararlı adımlar atılana kadar piyasaya girmekte isteksiz olacaklar" şeklinde görüş bildirdi.

Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndei 21 ülke, ihracatının yaklaşık yüzde 30'luk kısmını Avrupa Birliği'ne yapıyor.