Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerinden derlenen bilgiye göre, 2011 yılının Ocak-Ağustos döneminde bölgeden AB ülkelerine 886 milyon 955 bin dolarlık ihracat yapıldı. 2012 yılının aynı döneminde ise bölgeden bu ülkelere yapılan ihracat yüzde 16 gerileyerek, 744 milyon 737 bin dolar oldu.

AB ülkelerine yapılan ihracatta geçen yılın aynı döneminde İtalya 211 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer alırken, bu ülkeye yapılan ihracat bu yılın aynı döneminde yüzde 42 oranında azalarak 122 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bölgenin ihracatının azaldığı diğer AB ülkeleri ise yüzde 35 ile Yunanistan, yüzde 29 ile Fransa, yüzde 24 ile Slovakya, yüzde 20 ile Finlandiya ve İspanya, yüzde 15 ile Hollanda ve Romanya, yüzde 13 ile Polonya, yüzde 11 ile Portekiz, yüzde 5 ile Almanya, yüzde 2 ile Belçika oldu.

Genel olarak azalan ihracata rağmen bazı AB ülkelerine yapılan ihracat ise artış gösterdi. Bu dönem içerisinde Avusturya, Birleşik Krallık, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, İrlanda, Letonya, Litvanya, Macaristan, Malta ve Slovenya'ya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden yapılan ihracatta artış yaşandı.

Bulgaristan'a yapılan ihracat ise değişmedi.



-''AB'deki ekonomik kriz''

GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, yaptığı açıklamada, bölgeden AB ülkelerine yapılan ihracattaki düşüşün AB'deki ekonomik krizden kaynaklandığını söyledi.

Kuru meyve ihracatı yapılan AB ülkelerinde mevsimsel bir düşüş yaşandığına dikkati çeken Çıkmaz, ''Ancak bu bölge ülkelerine yapılan ihracattaki düşüşün ana nedeni AB'deki ekonomik kriz. AB'de bazı ülkelerde yaşanan ekonomik daralma bizim bölge ihracatımızı da olumsuz etkiliyor'' dedi.

Çıkmaz, AB ülkelerine yapılan ihracattaki düşüşü, özellikle Afrika ülkelerine yapılan ihracat artışıyla kapatmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

 

AA