Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

En büyük ticaret ortağı Avrupa'daki borç krizinden ötürü Euro Bölgesi'nden gelen talep ve yatırımları azalan Türkiye, kaynağı hiç ummadığı bir ülkede buldu: Japonya.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, iki ülke arasındaki ticaretin geçtiğimiz yıl yüzde 25 artarak 4.6 miltyar dolara çıktığına ve İstanbul'da birbiri ardına ofis açan Japon şirketlerine dikkat çekti.

Japon bankalar, yükselen tüketici kredisi piyasasından kâr sağlamak için Türkiye'den bankacılık lisansı almaya ya da ortaklık kurmaya çalışıyor. Japon inşaat, lojistik ve otomotiv şirketleri, Türkiye'nin başarısından uzun vadeli olarak yararlanıp, yerel istihdamı destekleyerek Türkiye genelinde fabrikalar inşa etmeye başladı.

Gazete, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın "Japonlar ciddi anlamda Türkiye'yi hedefliyor" sözlerine yer verdi.

Japonya'nın en büyük bankası Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Cuma günü Türkiye'nin en büyük bankası Türkiye İş Bankası AŞ ile bireysel bankacılıktan, leasing ve danışmanlık hizmetlerine kadar uzanan geniş kapsamlı bir ortaklık için anlaştı.

Japonya Dış Ticaret Örgütü'nün Mayıs ve Temmuz aylarında 100 şirket yöneticisini ağırlamasının ardından Japon şirketler İstanbul'da ofis açmak üzere Türkiye'ye geliyor. Örgütün yönetici direktörü Naohiko Yamaguchi, üç yıl önce Türkiye'yi yatırım fırsatı olarak değerlendiren Japon şirketlerinin, araştırmalarını tamamladıktan sonra yatırım yapmaya başladığını söyledi.

Türkiye'ye gelen yatırımcılar arasında lastik fabrikası açmak için 500 milyon dolar harcayan Sumitomo Rubber Industries Ltd., dünyanın en büyük ikinci ulaşım şirketi NYK Group'un bir kolu olan Yusen Logistics Co. gibi şirketler bulunuyor.

Japon yatırımcıların Türkiye'yi tercih etmesinin en büyük sebepleri ise diğer gelişen piyasalara kıyasla Türkiye'de daha fazla gördükleri siyasi istikrar, genç nüfus ve büyük bir iç pazar olarak sıralanıyor.

Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ'nin Kasım'da bankacılık lisansını alacağı tahmin ediliyor. Bank of Tokyo'nun rakibi Mizuho Corporate Bank Ltd. da Türkiye'nin en büyük ikinci bankası Akbank TAŞ ile ortaklık imzaladı.