Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, Para Politikası Komitesi'nin (PPK), küresel ekonomide zayıflığın yayılmakta olduğu bir ortamda, iç toparlanmanın gücünün zayıfladığı değerlendirmesine varırsa, teşviklere yeniden ilave yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Galler'in Cardiff kentinde dün yaptığı konuşmada, King, "Bu safhada, son dönemde görülen daha olumlu işaretlerin sürüp sürmeyeceğini bilmek zor," dedi ve "Eğer bu işaretler ortadan kalkarsa, PPK ekonomiye daha fazla para enjekte etmeye hazır" şeklinde görüş bildirdi.

King, yarın açıklanacak olan gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) verisinin, İngiltere'deki toparlanmanın "zig-zaglı" muhtemelen sürecek olan seyrini teyit edebileceğini söyledi. King'in bu yorumları, politika yapıcılarının tahvil alım programını artırıp artırmamayı görüşecekleri toplantıdan iki hafta önce geldi ve kriz sırasında küresel büyümeyi taşıyan ekonomilerin yavaşlama işaretleri göstermeye başladığı bir dönemde yapıldı.

King, "Euro Bölgesi'nden gelen fırtına bulutları henüz ortadan kalkmadı ve diğer bölgelerde yeni bulutlar ortaya çıktı" dedi ve en büyük üç gelişen ekonomi olan Çin, Hindistan ve Brezilya2nın tümünün yavaşlamaktaolduğunu sözlerine ekledi.

İngiltere Merkez Bankası, Temmuz ayında başlattığı, 50 milyar sterlinlik (80 milyar dolar) parasal genişleme turunun son haftalarının içinde. PPK, bir sonraki politika kararını 8 Kasım'da açıklayacak ve King, mevcut hedefi 375 milyar sterlin olan varlık alım programını genişletme konusunda uzun ve zor bir değerlendirme yapacağını kaydetti.

King ayrıca, Banka'nın tahvil alımlarını genişletme konusundaki kapasitesinden endişe duymadığını da söyledi. Parasal genişlemenin etkinliği konusunda yöneltilen bir soruya ise King, ülke borçlanma maliyetlerinin düşmesi ile birlikte, İngiltere Hazine kağıtları üzerindeki doğrudan etkisinin sınırlı kalabileceğini ve diğer varlıkların fiyatlarındaki artışlarının "eşit önemde" hedef olduğunu belirtti.