Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Gaz fren değil, biz 'dengeleme' diyoruz" açıklamasında bulundu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, kredi notuna ilişkin, yeteneği olan bütün yatırımcı kuruluşların kendi kredi değerlendirmelerini kendilerinin yaptığını belirterek, ''Onların hepsi Türkiye'de yatırım yapılabilir notunu verdi. Bir tek kredi derecelendirme kuruluşları kaldı onlar da bunu yapar diye tahmin ediyoruz'' dedi.

Başçı, düzenlediği basın toplantısında Enflasyon Raporu'nu açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Türkiye'nin kredi notunun artırılması durumunda Merkez Bankası nasıl bir politika izleyecek?'' sorusuna Başçı, şöyle cevap verdi:

''Şu anda bu yeteneğe sahip olan bütün yatırımcı kuruluşlar kendi kredi değerlendirmelerini kendileri yapıyorlar. Onların hepsi Türkiye'de yatırım yapılabilir notunu verdi. G-20 kararları doğrultusunda, tüm resmi kararlarda, regülasyonlarda kredi derecelendirme kuruluşlarına verilen önem azaltılacak. Mekanik bağlantılar ortadan kaldırılacak. Bu yavaş yavaş olacak. Bunu yapabilen yatırımcı kuruluşlarının hepsi kendi derecelendirmelerini kendileri yapıyor. Türkiye'nin orada zaten yatırım yapılabilir noktaya geldiği açık ve net bir şekilde görülüyor. Bir tek kredi derecelendirme kuruluşları kaldı onlar da bunu yapar diye tahmin ediyoruz. Biz, mümkün olduğu kadar kısa vadeli faiz oranlarını düşük tutup makro ihtiyati araçlarla kredi büyümesindeki aşırılıkları azaltmak. İlk başta bunu yaparken biraz anlatamıyorduk, artık bunu yapabiliyoruz.''

Öngörülebilirlikle ilgili soruya Başçı, ''Genelde Merkez Bankalarının öngörülebilir olması daha iyi. Sözle piyasaları etkileme gücüne sahip oluyorsunuz. Böylelikle kredibilite biriktiriyorsunuz, sonra bu kredibiliteyi kullanabiliyorsunuz. Kredibiliteyi harcamadan da bunu kullanabilirsiniz. Bazen istisnai durumlarda da sürpriz yapmak gerekiyor, ama sürpriz yapmanın da faydası var'' karşılığını verdi.

-''Gelecek sene Irak ihracatta birinci sırada olabilir''

İhracattaki gelişmelere de değinen Başçı, ihracatın, esnek ve başarılı bir şekilde daralan pazarlardan, genişleyen pazarlara kaydırıldığını belirterek, şunları söyledi:

''Türkiye'nin bir anlamda şansı, komşu ülkeler daha çok ithalatı artan ülkeler. Dünyada Afrika, Ortadoğu ve Rusya'da ithalat artıyor. Zor bölgelerde ihracat yapabiliyor musunuz bu önemli. Bizim iş adamlarımız yapıyor. Bizim ihracat sıralamamızda, İtalya ikinciydi, sonra Irak ikinci sıraya yükseldi. Bu hızla giderse gelecek sene Irak bir numara, Almanya iki numara olabilir. En çok altın ihracatımız İran'a yapılıyor. Ya altını Türkiye'de üreteceksiniz ya da stokları azaltacaksınız. Bizim arkadaşlarımızın yaptığı çalışmada, hane halkında en az 115 milyar dolar tutarında altın var. Bu bir tahmin, Dünya Altın Konseyi daha yüksek bir tahmin veriyor. Biz yıllar itibariyle net ithalattan toplaya toplaya geldiğimizde böyle bir rakam ortaya çıkıyor. Bunun bir kısmını vatandaşımız satıyor olabilir. Altının fiyatı çok arttı, bazı vatandaşlarımız satıyor. Jeopolitik risklerin ekonomiye herhangi bir yansıması olursa, tedbir almamız gerekirse biz tedbiri alırız.''

-''Yüzde 5,3'ü sağlarız''

Bir gazetecinin, enflasyonun yüzde 5,3 olmasına ikna olamadığını söylemesi üzerine Başçı, şunları kaydetti:

''Çekirdek enflasyon dediğimiz şey enerji ve gıda kalemlerini dışlayan diğer kalemlerin ortalama enflasyonudur. Buradaki endekslere baktığınızda, trend olarak yüzde 5, enerji ve gıda enflasyonu 5'in üzerinde olduğu için manşet enflasyon biraz daha yukarda görünüyor. Bunu, 2013 sonu için konuşuyorum. Son 12 ay diye bakarsanız, çekirdek enflasyon yüzde 6 seviyelerinde, yavaş yavaş düşecek. Enerji ve gıdada gelecek sene ne olacağını bilmiyoruz. Enerji ve gıda enflasyonu daha hızlı olursa çekirdek enflasyonun 5'in altında olması gerekiyor. Bu mümkündür. Döviz kurlarına çok hassas. Büyüme tarafında da iç talep bir miktar toparlanacak. Ilımlı bir büyüme gelecek sene olabilir dedik ama çok hızlı bir büyüme olmayacak. Enflasyonist olmayan bir iç talep büyümesi gelecek sene olacak. Eğer döviz kurları istikrarlı seyrederse yetiyor. Enflasyonda yüzde 5,3'ü sağlarız diye düşünüyoruz. Yüzde 5,3 enflasyon iddiasına her şeye rağmen devam ediyoruz.''

Başçı, hizmet enflasyonunun yüzde 5,3'e uyumlu olduğunu belirterek, ''Şu an yüzde 6 civarında devam ediyor. Kira enflasyonu da yüzde 5 civarında bulunuyor. Hizmet enflasyonu dışında kalan mal enflasyonlarında yüzde 5'in altına gelmemiz lazım şu an zaten yüzde 5'teyiz'' diye konuştu.

-''Yeni TL simgesi kullanılıyor''

Türk Lirası'nın simgesine ilişkin soruya Başçı, ''Simge konusunda oldukça olumlu gelişmeler var. Kamuoyunda simge kullanılıyor. Uluslararası kod sistemine girdi. Bir işletim sistemi kullanıyor. Diğer işletim sistemleriyle de arkadaşlar görüşüyor'' dedi.

Başçı, yurt içi talep ile üretim arasında ciddi bir makas olduğunu, ama bunu kapattıklarını belirterek, ''Büyümeye iç talepten de katkı gelebilir. Bu cari açığı artırıcı olmaz, ihracatın artması kaydıyla. İhracat ne kadar artarsa, iç talebin o kadar artmasına izin veriyoruz. Yüzde 4 büyüme yine 7-7,5 cari açık, 5 büyüme 7-7,5 cari açık yapabilecek miyiz ona bakacağız. Aşırı kredi büyümesi çok önemli. Aşırı kredi büyümesini yavaşlatmak pek de kolay olmadı'' şeklinde konuştu.