Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hisseler ve emtialar, Ericsson AB'den Amazon'a kadar birçok firmanın analistlerin beklentilerini karşılayamaması ve ABD ekonomik büyüme verilerinin bugün açıklanması öncesi son üç ayın neredeyse en düşük seviyesine indi. Japon yeni ise son 4 ayın en düşük seviyesinden yükselişe geçti.

MSCI Tüm Dünya Endeksi Londra saatiyle 10:50'de yüzde 0.4 düştü. Standard & Poor's 500 Endeks vadelileri yüzde 0.7 geriledi. 24 ham maddenin olduğu S&P GSCI göstergesi yüzde 0.7'ye varan kayıplarla 3 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Yen, diğer para birimlerinin hepsi karşısında değer kazandı. 10 yıllık İspanyol tahvilleri, işsizliğin rekor seviyeye çıkmasıyla düşüşünü 2. güne taşıdı.

Dünyanın en büyük mobil telefon şebekesi üreticisi Ericsson AB üçüncü çeyrek karında yüzde 43 düşüş açıklarken, en büyük online perakendeci Amazon Inc. 2003'den beri ilk çeyrek dönemlik net kaybını açıkladı. S&P 500'de listelenen ve veri açıklayan şirketlerin yüzde 59'u beklentileri karşılayamadı. ABD ekonomisi, 3. çeyrekte büyük ihtimalle yüzde 1.8'lik büyüme gerçekleştirdi.

Bangkok merkezli CIMB Securities Co. araştırma direktörü Kasem Prunratanamala, yatırımcıların küresel ekonomik yavaşlamayla ilgili büyük endişelerinin olduğunu söyleyerek, "Bir çok büyük şirketin kazançları hayal kırıcı. Zayıf ekonomi ve tüketim, şirketlere zor zamanlar yaşatmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.