Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD ekonomisi, tüketici harcamalarındaki toparlanmadan, hükümet programlarından ve konut sektöründeki canlanmadan kaynaklanan sıçramayla 3. çeyrekte beklenenden daha çok genişledi.

ABD Ticaret Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, bir önceki çeyrekte yıllık yüzde 1.3 oranında yükselen gayrısafi yurtiçi hasılanın (GSYH) 3. çeyrekte yüzde 2 yükseldiği belirtildi. Bloomberg tarafından görüşü alınan 86 ekonomistin tahmin medyanı ise bu büyümenin yüzde 1.8 olacağı yönündeydi.

Konut sektöründe yaşanan sıçrama ABDliler'in maliyet ve güven konusunda tekrar canlanma yaşadığına işaret ederek, otomobil gibi lüks varlık alımında yaşanan yükselişin devam ettirilebileceği sinyalini verdi. ABD Başkanı Barack Obama'nın, ekonominin doğru yönde ilerlediğini iddia etmesi ve Cumhuriyetçi aday Mitt Romney'nin, büyümenin yeterince hızlı olmadığını iddia etmesiyle, bu verilerin önümüzdeki başkanlık seçimlerinde önemli bir rol oynayacağı tahmin ediliyor.

IHS Global Insight şef ABD ekonomisti Nigel Gault, "Ekonomi genişliyor fakat yavaş genişliyor. Tüketici harcamalarında ılımlı bir büyüme var ve daha önce felaket olan bir sektör, konut sektörü, toparlanıyor" dedi.