Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri geçen hafta, 3M Co.'dan DuPont Co.'ya, bazı önemli şirketlerin beklenenden kötü tahminler ve üçüncü çeyrek sonuçları açıklamasının ardından değer kaybetti. Bu hareket sonucu, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi Mayıs ayından bu yana ilk kez bir ayı düşüşle geçirmeye yönlendi.

S&P 500 Endeksi'ndeki 10 sanayi grubunun tümü geçen hafta en az yüzde 0.8'lik kayıplar yaşadı. DuPont, beklenenden kötü kar açıkladığı birortamda,yaklaşık 1,500 kişiyi işten çıkaracağını açıklamasının ardından yüzde 8.4 düştü. 3M, tüm yıl için tahminini düşürmesinin etkisi ile yüzde 5.3 geriledi. Monster Beverage Corp., ABD'li regülatörlerin, şirketin enerji içeceğinin beş kişinin ölümüne yol açtığını iddia eden raporları teyit etmesinin ardından yüzde 14 değer kaybetti. Yahoo! Inc., şirket CEO'su Marissa Mayer'in görevi devretme takvimini açıklamasının ardından yüzde 6 prim yaptı.

S&P 500 Endeksi geçen hafta yüzde 1.5 düşerek 1,411.94 puandan kapandı. ABD hisse senetlerinin gösterge endeksi, Ekim ayında yüzde 2 geri çekildi ve bu durum, dört aydır ard arda süren aylık kazançların sonuna gelindiğini işaret ediyor. Dow Jones Endeksi ise 236.3 puan ya da yüzde 1.8'lik kayıpla 13,107.21 puana indi.

New York'ta Roosevelt Investment Group Inc.'den Jason Benowitz, "Şirketler üçüncü çeyrek karlarını açıklıyorlar ve beklentilerle karşılaştırıldığında, zayıf kazançlar var ve özellikle satışlar zayıf" dedi ve "Bu, özellikle uluslararası anlamda, zayıf küresel ekonomik ortamı yansıtıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in derlediği verilere göre, S&P 500 Endeksi'nde karını açıklayan 273 şirketin yüzde 59'unun satışları analistlerin tahminlerinin altında kaldı. Şirketlerin yüzde 72'si beklenenden daha iyi kar açıkladı. Şirketlerin mali sonuçlarının kötüleşmekte olduğu yolundaki endişeler, S&P 500 Endeksi'nin, 14 Eylül'de gördüğü bu yılın zirvesinden yüzde 3.7 düşmesine neden oldu. Ancak endeks halen 2012 yılında yüzde 12 yükselmiş durumda.