Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya tahvilleri, Başbakan Mariano Rajoy'un geçen haftaki bölge seçimlerindeki zaferinin kurtarma istemeyi geciktirmek için ona zaman kazandırdığı yolundaki spekülasyona bağlı olarak, Ağustos ayından bu yana en kötü haftasını geçirdi.

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri, işsizlik oranının üçüncü çeyrekte rekor seviyeye çıktığını ve gayrı safi yurtiçi hasılanın beş çeyrek üst üste düştüğünü gösteren verilerin ardından üç haftalık yükselişini tersine çevirdi. Almanya tahvilleri, iş dünyası güvenini gösteren endeksin Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin ardından güvenli varlıklara talebin artması sonucu değer kazandı.

Londra'da Credit Agricole Corporate & ınvestment Bank stratejisti Peter Chatwell, "İspanya'da bölgesel seçimlerin ardından belirsizlik daha da arttı" dedi ve "Piyasa şimdi bir ay daha yardım istenmeyeceği olasılığını satın alıyor. Belirsizlik bono yatırımcısının nefret ettiği birşey" şeklinde görüş bildirdi.

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi geçen hafta 22 baz puan ya da 0.22 yüzde puanı yükselerek yüzde 5.59'a çıktı ve 31 Ağustos ile biten haftadan bu yana en hızlı çıkışını gerçekleştirdi. Ocak 2022'de vadesi dolacak yüzde 5.85 faizli tahvillerin fiyatı 1.595 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 15.95 euro düşerek 101.795'e ,ndi.