Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

China Securities Journal'ın haberine göre Çin Merkez Bankası Başkan yardımcısı Pan Gongsheng, merkez bankasının, nitelikli ufak ve orta ölçekli bankaların munzam karşılık oranlarını düşüreceğini söyledi.

Pan, bazı kurumlarda zorunlu karşılık oranlarının düşürülmesi, para politikasını daha hedefe yönelik bir hâle getirmeye çalışan Çin Merkez Bankası'nın planının bir parçası olduğunu belirtti. Securities gazetesinin bugünkü haberi bu uygulamanın geçerli olacağı bankalarda aranan niteliklere ilişkin bir detay vermedi.

Çin'in en büyük bankalarının munzam karşılık oranı yüzde 20'de seyrediyor. Pan, ufak ve orta ölçekli bankalar için munzam karşılık oranının yüzde 18, kırsal kredi kooperatiflerininkinin ise yüzde 14'lerde olduğunu söyledi.

Çin Merkez Bankası, sermaye yeterlilik oranları ve varlık kalitesine göre bankalarda 2004'ten bu yana farklı munzam karşılık oranı uyguluyor. Bankalar bazı sınırlara ulaştığında, ekstra zorunlu karşılık oranları isteniyor.

Xinjiang ve Guizhou gibi batı eyaletlerindeki bankaların ve Agricultural Bank of China Ltd.'ın bazı kırsal operasyonlarının munzam karşılık oranları daha düşük fiyatlanıyor.