Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bilim insanları, su geçirmeyen deri ve vantuz kullanarak ahtapota benzeyen dünyanın ilk tamamen yumuşak maddeden üretilmiş robotunu geliştirdi.

"New Scientist" bilim dergisinde yer alan makaleye göre, ilk prototipi halihazırda Londra'daki Bilim Müzesi'nde sergilenen robotun, hareket kabiliyetinin artmasını sağlayan silikondan yapılmış 8 dokunacı var. Bu dokunaçlardan ikisine nesneleri bulup kavrayabilmeleri için yapay kas, motor ve sensörler yerleştirilmiş.

İçlerine yerleştirilen biçim hafızalı alışımlardan yapılmış yay benzeri yapılar sayesinde robot ahtapotun dokunaçları, sıcaklıktaki değişikliklere bağlı olarak uzayıp geri çekilebiliyor ve her yöne dönebiliyor.

İtalya'daki Sant'Anna Modern Araştırmalar Okulu'ndan Cecilia Laschi ve ekibi, robotun hareketlerini kontrol etmek için ahtapotların merkezi sinir sistemini taklit eden bir sistem oluşturdu.

Laschi, dokunaçların hareketi için ise ayrıca bir kontrol sistemi oluşturduklarını söyledi.

Merkezi kontrol sistemi, herhangi bir nesneyi tanımlandığında dokunaçlara uyarı göndererek harekete geçiriyor ve robotun yakına gelen nesneyi kavramasını sağlıyor.

İngiltere'nin Brunei Üniversitesi'nden Richard Bonser ve ekibi ise elektronikleri deniz suyundan koruyacak deriyi geliştirdi.

Sağlam ve esnek olması nedeniyle naylon kumaştan yapılan robotun dış yüzeyi, su geçirmemesi için silikon kauçukla kaplandı.

Robotun, denizaltında yapılacak arama kurtarma çalışmalarında ve tıp alanında kullanılacağı belirtildi.

Robotun bazı ameliyatlarda cerrahlara yardımcı olması için çalışmaların devam ettiği bildirildi.