Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalar dün, Çin ve ABD cephesinden gelen, küresel ekonomideki toparlanmayı işaret eden makroekonomik veriler eşliğinde artan risk iştahı ile birlikte alıcılı bir gün geçirmişti. 13 Eylül'den bu yana % 1.04 yükselişle en hızlı çıkışını kaydederek günü sonlandıran Dow Jones‘taki hareket dikkat çekiciydi. Yeni günde, ABD cephesinde 125 bin kişilik artış beklentisiyle tarım dışı istihdam ve % 7,9’a yükselmesi beklenen işsizlik oranı verileri izlenecekler arasında yer alıyor. Yunanistan’da emeklilik reformunun anayasaya aykırılığına dair çıkan mahkeme kararı, Avrupa cephesinde sınırlı baskıya neden olurken, Avrupa yatay bir açılışla güne merhaba dedi.

İMKB cephesinde, dün tüm zamanların en yüksek TL seviyesinde kapanışı ve bu kapanışın 2,9 milyar TL gibi bir hacimle desteklenmesi dikkat çekiciydi. Yeni güne, Rekabet Kurumu'nun incelemeleri sonucunda 12 bankanın kredi kartları faizleri dâhil, çok sayıda kredi türünde faiz oranlarını ortak hareket ederek belirledikleri kanaatine varması haberiyle başlayan İMKB'de, gösterge endeksi 72,513 puandan açıldı. Bankalara ilişkin haber akışı sınırlı satış baskısına neden olurken, İMKB Bankacılık endeksinde kayıplar %1’e yaklaşmış durumda.

TL dolar karşısında güne yatay bir açılışla 1,7890 seviyesinden başlarken, Troyka heyetinin direttiği emeklilik reformunun Yunanistan’da yasalara aykırılığı kararı euroyu baskı altına aldı. Euro/Dolar bu sabah 1,2900 civarında seyrediyor.

Gösterge tahvilin bileşik faizi güne dünkü kapanış seviyesi olan %7.02’den başladı. Tahvil cephesinde 5.günde de düşüş sürüyor.

Rekorunu tazeleyen İMKB cephesinde bir düzeltme gelir mi, gelirse hangi seviyelerden gelir, şeklindeki soruya, Akbank’tan Şahin Zulu, "İMKB şu ana kadar çok yüksek bir performans gösterdi. TL bazında yeni rekorları ardı ardına kırıyoruz. Son 2 günde özellikle endeksin bir miktar yavaşladığını görüyoruz ama bunda 3 tane haberin piyasalar tarafından beklenmesi var: ABD Tarım Dışı istihdam, ABD Başkanlık seçimleri ve 8 Kasım Fitch Türkiye toplantısı. İMKB’deki hareketin devam edip etmeyeceğini özellikle önümüzdeki haftaki gelişmeler belirleyici olacak. Her ne kadar TL seviyesinde İMKB’de rekor seviyesinde olsak da, dolar bazında rekor seviyelerinin % 20 altındayız. Endeksteki yükseliş finansal hisseler öncülüğünde gerçekleşti. Sanayi hisselerine, İMKB 100’ün geneline yayıldığını görmedik. Bu hisselerdeki düşük hacim ve İMKB 100’ün geneline yayılan alımların eksikliği, İMKB’deki hızlı yükselişin gücü konusunda bende soru işaretleri yaratıyor. Hızlı kar satışları gelme olsalığının ihtimaller dâhilinde olduğunu da hatırlatalım" şeklinde yanıt verdi.


BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberght.com