Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York Borsası'nın hava koşullarından ötürü 1888'den bu yana en uzun kapatılışı 31 Ekim'de sonlandı. Ancak bu vaka, dünyanın en büyük finansal piyasasının, felaketler karşısında ne kadar kırılgan olduğunu gündeme taşıdı.

NYSE Euronext'in CEO'su Duncan Niederauer, Sandy Kasırgası'nın ardından 48 saat süreyle kapalı kalan Amerikan hisse senedi piyasalarının  yeniden açılışında işlemlerin sorunsuz ilerlediğini söyledi. İşlemler 3 gün önce insanların güvenliğine ve New York Borsası'nın acil durum planının yöneticileri risklere ilişkin endişeleri üzerine durdurulmuştu.

Adını vermek istemeyen bir kaynak ABD'nin SPK'sı SEC'in borsaların acil durum planlarının güçlendirilmesini değerlendirebileceğini söyledi. Sektörün hisse senedi ve tahvil işlemlerini durdurma kararı, 168,700 borsa sektörü çalışanına ev sahipliği yapan New York şehrindeki bir felaket durumunda piyasaların karşılaşacağı zorlukları gün yüzüne çıkardı.

Elektronik borsalara sahip olunması ve bunların New York City'den uzağa konumlandırılmasıyla, piyasanın zor durumlarda açık kalmasının hedeflendiğini belirten Columbia Business School'un finan profesörlerinden Charles Jones, acil durum planlarının buna dayandığını, ancak yine de bunların işe yaramadığını ve işlemlerin durdurulduğunu söyledi.