Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yale Üniversite ekonomisti Rober Shiller, konut piyasanın geri sıçramaya başladığını, ancak toparlanmanın sürdürülebilirliğinin hâlâ belirsiz olduğunu savundu.

ABD Ticaret Bakanlığı geçtiğimiz hafta yeni konut satışlarının Eylül'de yüzde 5.7 artışla son 2 yılın en yüksek seviyesine tırmandığını açıklarken, konut başlangıçları da son 4 yılın en yüksek düzeyine çıktı. S&P/Case-Shiller Konut Endeksi de Ağustos'ta yıllık bazda yüzde 2 sıçramayla, Temmuz 2010'dan bu yana en büyük yıllık kazanca işaret etti.

Bu gelişmelerin bir kaç yıl için konut piyasasının dibine işaret ediyor olabileceğini söyleyen Shiller, yine de önümüzdeki yıllarda konut fiyatların yeniden 2. Dünya Savaşı sonrası kuşağın emekliliğe ayrılarak daha merkezi yerlere taşınmasından ötürü satışların baskı altında olacağını öngördü.

Diğer yandan bazı analistler Shiller'dan daha iyimser tablolar çiziyor. RBS Securities'in ekonomistlerinden Guy Berger, konut piyasasını bu zamana kadar baskılayan tüm engellerin aşılmaya başlandığını savunarak, kötü sinyal bulmanın güç olduğunu söylüyor.