Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, ABD'de istihdam seviyesinin beklenenden daha fazla yükselerek ekonominin toparlandığına dair sinyallere yenilerini eklemesiyle yen ve euro karşısındaki kazançlarını genişletti.

Euro, bölgede imalat sanayiinin Ekim ayında daralması üzerine diğer 16 büyük para biriminin çoğu karşısında zayıfladı. Yen, ekonomik zayıflık ve hayal kırıcı şirket kazançlarının, Japon Merkez Bankası'nın (BOJ) parasal gevşemeyi genişleteceği söylentilerine yol açmasının ardından dolar karşısında 3. haftalık düşüşe doğru ilerledi. ABD doları ise dün imalatın genişlediği ve öncül işsizlik başvurularının düştüğünü gösteren veriler üzerine ralli yaptı.

Wells Fargo & Co. Döviz stratejisi yöneticisi Nick Bennenbroek, "Rapor genel olarak teşvik ediciydi" diyerek, istihdam piyasasında da geçtiğimiz bir kaç ay boyunca nabzın biraz daha hızlandığını gösterdiğini belirtti.

Dolar, New York saatiyle 08:46'da yüzde 0.7 değer kazanarak 80.65 yen oldu. Euro karşısında ise yüzde 0.7 artarak 1.2860 dolara yükseldi. Yen ise çok fazla değişmeyerek euro başına 103.70 yen oldu.

Çalışma Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada geçtiğimiz ay istihdamda sağlanan 148,000'lik artıştan sonra, yaklaşan ABD seçimlerinden önceki son istihdam verisinde de 171,000'lik artış sağlandığı belirtildi. Bloomberg tarafından yapılan ankete katılan 91 ekonomistin tahmin medyanı 125,000'lik bir yükseliş bekliyordu. İşsizlik oranı ise daha fazla çalışanın işgücüne girmesiyle yüzde 7.8'den yüzde 7.9'a yükseldi.