Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bilgisayar ve elektrik aparatları gibi dayanıklı tüketim mallarına olan talep ABD'de Eylül ayında çok az yükselirken, ekonomik büyümenin üzerinde etki yaratabilecek olan firma harcamalarında düşüş yaşandığını gösterdi.

Ticaret Bakanlığı'ndan bugün açıklanan rakamlara göre, savunma sanayii dışındaki sermaye mallarına olan talep Temmuz ayında yüzde 5.6 düştükten sonra Ağustos ayında yüzde 0.3 yükseldi ve Eylül ayında da bu yükseliş yüzde 0.2 oldu. Toplam fabrika siparişleri yüzde 4.8'lik bir sıçrama gerçekleştirerek, uçak siparişlerinin de katkısıyla Mart 2011'den bu yana en büyük sıçramayı kaydetti.

Caterpillar'dan General Electric'e bir çok firma beklentilerini düşürürken, iş yatırımlarının dünyanın en büyük ekonomisini toparlanmanın başlarında olduğu gibi desteklemeyeceği sinyalini verdi. Okyanus ötesi talebin soğuması ve 2012 yılı sonuna kadar mali uçurumun göz ardı edilememesi endişeleriyle imalatçılar için görünüm çok aydınlık durmuyor.

TD Securities kıdemli ABD stratejisti Millan Mulraine, "Önümüzdeki bir kaç ay boyunca yerinde durma kalıbına bürünebiliris. İmalat, küresel ve yerel talepten kaynaklanan harcamayı takip edeceği için yavaşlayabilir" dedi.

Bloomberg tarafından görüşü alınan 59 ekonomistin tahmin medyanı toplam fabrika siparişlerinde yüzde 4.6'lık bir yükselişe işaret etti. Ticaret Bakanlığı, Ağustos ayının öncül yüzde 5.2'lik düşüşünü yüzde 5.1'e revize etti.