Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Altın 4 ayın en sert düşüşünü yaşıyor

Altın vadelileri, ABD'de beklentilerin üstünde yükselen istihdam verilerinin Fed'in üzerindeki parasal genişleme baskısını azaltması üzerine 1,700 doların altına inerek son 4 ayın en sert düşüşünü yaşadı.
Aralık vadeli altının onsu New York saatiyle 13:59'da yüzde 2.3 düşerek Comex'te 1,675.20 dolardan işlem gördü. Bu fiyattan bir kapanış 21 Haziran'dan bu yana en düşük kapanış olacak. Günün erken saatlerinde sarı metal 1,674.80 dolara kadar geriledi.

-Commerzbank, euro beklentilerini yükseltti

Commerzbank AG, Euro Bölgesi'ndeki zayıflamanın daha önce tahmin edilenden daha geç gerçekleşeceğini ifade ederek, euronun dolar karşısındaki Aralık 2013'e kadar olan beklentilerini arttırdı.  
Frankfurt merkezli analistler Ulrich Leuchtmann ve Ralph Solveen'in müşterilerine yazdığı notta, Avrupa Merkez Bankası'nın "sınırsız tahvil alımı duyurusu piyasaları bizim önümüzdeki bir kaç haftada beklediğimizden daha çok sakinleştirmiş durumda" olduğu ifade edilerek, euronun zayıflaması bu nedenden dolayı daha sonra gerçekleşecek denildi.

-Avrupa hisseleri haftalık ralliyi tamamladı

Avrupa hisseleri, ABD'de istihdamın beklenenden daha hızlı yükseldiğini gösteren verilerin ardından son 2 haftanın en yüksek seviyesine çıktı.
Stoxx Europe 600 Londra saatiyle 16:30'da yüzde 0.3 yükselereko 274.62 puana çıktı. Endeks, Çin ve ABD'den gelen verilerin beklentileri aşmasıyla yüzde 1.5'lik bir ralliyi tamamlamış oldu.

-Petrol, Sandy'den etkilenmeye devam ediyor

Petrol, ABD'nin doğu sahilindeki rafinerilerin Sandy Kasırgası'nın etkisiyle kapanmasının zaten bol olan stokları daha da arttıracağı söylentileriyle, New York işlemlerinde son 4 günün ilk düşüşünü yaşadı.
Aralık vadeli ham petrolün varili yerel saatle 10:44'te yüzde 1.8 düşerek New York Mercantile Exchange'de 85.49 dolardan işlem gördü. Fiyatlar bu yıl genelinde yüzde 13 aşağıda seyrediyor. Aralık vadeli Brent petrolün varili ise 52 cent düşerek ICE Futures Europe'da 107.65 dolar oldu.

-ABD fabrika siparişleri beklenenin az üstünde

Bilgisayar ve elektrik aparatları gibi dayanıklı tüketim mallarına olan talep ABD'de Eylül ayında çok az yükselirken, ekonomik büyümenin üzerinde etki yaratabilecek olan firma harcamalarında düşüş yaşandığını gösterdi.

Ticaret Bakanlığı'ndan bugün açıklanan rakamlara göre, savunma sanayii dışındaki sermaye mallarına olan talep Temmuz ayında yüzde 5.6 düştükten sonra Ağustos ayında yüzde 0.3 yükseldi ve Eylül ayında da bu yükseliş yüzde 0.2 oldu. Toplam fabrika siparişleri yüzde 4.8'lik bir sıçrama gerçekleştirerek, uçak siparişlerinin de katkısıyla Mart 2011'den bu yana en büyük sıçramayı kaydetti.

-Dolar, verilerin ardından ralliye başladı

Dolar, ABD'de istihdam seviyesinin beklenenden daha fazla yükselerek ekonominin toparlandığına dair sinyallere yenilerini eklemesiyle yen ve euro karşısındaki kazançlarını genişletti. Dolar, New York saatiyle 08:46'da yüzde 0.7 değer kazanarak 80.65 yen oldu. Euro karşısında ise yüzde 0.7 artarak 1.2860 dolara yükseldi. Yen ise çok fazla değişmeyerek euro başına 103.70 yen oldu.