Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in imalat dışı PMI endeksi 19 ayın en düşüğünden sıçrayarak, 7 çeyrek üst üste yavaşlayan dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki toparlanma sinyallerine bir yenisini daha ekledi.

Çin Ulusal İstatistik Kurumu ve Çin Lojistik ve Alım Federasyonu imalat dışı PMI Endeksi'nin Ekim'de 53.7 puandan 55.5'e çıktığını açıkladı. Eylül'deki rakam Mart 2011'den bu yana en düşük düzeyine işaret etmişti.

İmalat sanayîde de son 3 ayın ilk kazancını açıklayan Çin'de bugünkü rakamlar, ekonomik büyümedeki toparlanma beklentilerini artırarak, bu hafta yapılacak liderlik değişiminin öncesinde politika yapıcılar üzerindeki daha fazla teşvik baskısını azaltabilir.

Eylül'de ekonomik faaliyette toparlanma sinyallerinin arttığını belirten Citigroup Inc.'in kıdemli ekonomistlerinden Ding Shuang, merkez bankasının yeterli likidite ve esnek para politikası ayarlamaya kararlı göründüğüü söyledi.

Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun tüketici ve emlak fiyatlarındaki kısıtlamalarının iç talebi düşürmesi ve küresel ekonomideki yavaşlamanın, ülkenin ihracatını olumsuz etkilemesiyle dünyanın en büyük ikinci ekonomisi 3. çeyrekte yüzde 7.4 büyüme kaydederek, 3 yılın en düşüğüne işaret etti.