Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Meksika'daki G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantılarında ABD'deki mali uçurum ihtimalinin öncelikli olarak görüşülmesi çağrılarına karşı çıkan bir ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi, dünyanın en büyük ekonomilerinin liderlerinin Avrupa'daki borç krizine odaklanmayı sürdüreceğini savundu.

G-20 yetkilileri haftasonu, Euro Bölgesi'ndeki borç krizi, gelişen piyasalardaki yavaşlama ve ABD gibi ülkelerdeki yavaş büyüme oranlarını kapsayan küresel büyüme karşısındaki zorlukları görüşecek. Toplantıların belirli bir plana ya da çözüme işaret etmesi beklenmese de, G-20 liderlerinin Tokyo'daki IMF toplantılarındaki görüşmelerini sürdürmesi imkanı tanıyacağı düşünülüyor.

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi ABD'nin görüşmelerin Tokyo'dakileri devam ettirerek, Avrupa'daki borç ve bankacılık krizine odaklanmasını beklediğine işaret etti.

Yetkili, "Avrupa'nın küresel büyüme karşısındaki en büyük sıkıntı olduğunun farkına varılarak, G-20 yine Avrupa'nn çözüm planlarını tartışacak" dedi.

Diğer yandan ABD'nin bu duruşu, görüşmelerin odak noktasını dünyanın en büyük ekonomisindeki mali uçuruma çevirmeye çalışan Avrupalı yetkililerini huzursuz edebilir. Ekonomistler, mali uçurumun ABD'yi resesyona iterek, küresel ekonomiyi zor durumda bırakabileceği konusunda uyarıyor.

Mali uçuruma görüşmelerde yer verileceğini belirten yetkili, yine de bu konunun gündemin ana maddesi olmayacağını söyledi ve "ABD diğer büyük gelişmiş ekonomilerden daha hızlı büyüyor. ABD'deki bankalar daha iyi sermayelendirilmiş, daha tutucu fonlanmış ve daha az kaldıraç kullanılmış durumda" dedi.