Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'de Cumhuriyetçi başkan adayı Mitt Romney, ABD Başkanı Barack Obama'nın, en iyi ihtimalle ekonominin durağan seyrini sürdürmesini sağlayacağını, Obama ise Cumhuriyetçi rakibinin planlarının ülkeyi yeniden resesyona sokacağını öne sürüyor.

Ancak iki lider de bu konuya hatalı yaklaşıyor. Başkanlık seçiminin sonuçları ne olursa olsun ekonominin, zorlukları aşarak önümüzdeki 4 yılda daha hızlı büyüyeceği tahmin ediliyor. Hanehalkı borçlarının 2003'ten bu yana en düşük seviyesine işaret etmesiyle tüketiciler daha az tasarruf, daha fazla harcama yapıyor. Konut fiyatları da 2006'daki zirvelerinden yüzde 30'un üzerinde düşmesi sonrasında yeniden sıçrıyor. Ülkedeki bankalar ise hisse senedi sermayelerini 2009'dan bu yana 300 milyar dolar artırmalarının ardından kredileri de yükseltiyor.

ABD için daha güçlü büyüme öngören Moody's Analytics Inc.'in başekonomisti Mark Zandi, tüketim, ihracat ve işe alımlardaki toparlanmanın etkisiyle ekonominin 2014 ve 2015'te yüzde 4 genişlemesinin öncesinde bu ve önümüzdeki yıl yüzde 2'lerde büyüyeceğini tahmin ediyor.

Zandi ve Yale Üniversitesi profesörü Ray Fair, asıl önemli mücadelenin 1.1 trilyon dolarlık federal bütçe açığının azaltılmasında verileceğini ve bunun nasıl gerçekleşeceğinin başkanın başarısını göstereceğini söyledi. Kongre Bütçe Ofisi, hükümet harcamaları kesintisi ve vergi artışlarının 600 milyar doları aşması hâlinde ABD'nin yeniden resesyona gireceği konusunda uyardı.