Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'de yarın yapılacak seçimler için nefesler tutulurken, ülkedeki 34 eyalet ile başkent Washington'da 27 milyondan fazla seçmen 6 Kasım'ı beklemeden oylarını kullandı.

Seçim günü olmamasına rağmen oy kullanmak için uzun kuyruklarda saatlerce bekleyen Amerikalılar, hafta içine denk gelen seçimlerde iş yerlerinden izin alamama ihtimaline karşın, oylarını güvenceye almak istediklerini söyledi.

Birçok eyaletin erken oy kullanmaya izin verdiği ülkede önemli sayıda seçmen, oylarını erken kullanmayı tercih etti. Yarınki seçim gününe kadar, seçmenlerin yüzde 35'inin zaten oylarını kullanmış olacağı tahmin ediliyor.

Erken oy kullanmayı teşvik eden en büyük etkenlerden biri de seçimlerin hafta içine denk gelmesi.

Bu nedenle de Amerikalılar, hafta sonlarında soğuk hava ve saatler süren uzun kuyruklara rağmen oylarını erkenden vermek istedi.

Kritik eyaletlerden Virginia'da ise erken oy verme işlemi yok ama mazeret belirterek erken oy kullanmak mümkün. AA muhabirlerinin gözlemde bulunduğu bir seçim merkezinde, 1 Virginialının mazeret oyu vermek için ortalama bekleme süresi 2 saat buldu.

AA'nın sorularını yanıtlayan Amerikalıların çoğunluğu, iş yerlerinden dolayı veya yarın oy kuyrukları daha uzun olacağından oylarını önceden kullanmak istediklerini söyledi.

Seçmenlerden Constance Mary Mahan, ''Hazır zamanım varken kullanmak istedim, Bugün de uzun kuyruktayım ama belki Salı günü kuyruk daha uzun olacak'' ifadesini kullandı.

Yaklaşık 1 saattir kuyrukta olan Lisa Cummins, ''Bugün daha çok zamanım var, Salı günü yapacak çok işim var, belki oy vermeyi kaçırabilirdik, oy kullanabildiğimden emin olmak için erkenden kullanmaya geldim'' dedi.

Robert Goulber ise, iş seyahatinin oy kullanmasına engel olmasını istemeyenlerden. Goulber, ''Barcelona'ya gidiyorum, orada oy kullanmak biraz zor olacaktı'' diye espiri yaptı.

Beul Kifetw ise Salı günü kentte olamayacağı için oyunu şimdiden kullanmak istediğini kaydetti.



-Erken oy kullanma Obama'ya fayda sağlıyor

Erken kullanılan oyların, seçimin neticesinde ciddi rol oynadığı özellikle 2008 yılındaki seçimlerde açıkça görülmüştü. Obama'nın o zamanki Cumhuriyetçi rakibi John McCain'e karşı elde ettiği zaferde, erken oy kullananların katkısı büyük olmuştu.

Bu seçimde de erken oyların yine kendisine yarayacağını düşünen Obama, hemen her miting konuşması ve katıldığı programlarda, seçmenlere, oy kullanmak için 6 Kasım'ı beklememeleri yönünde ısrarlı çağrılarda bulunuyor.

Başkan Obama'nın ısrarının en önemli nedeni, oylarını daha ziyade orta sınıf ve düşük gelirli çevrelerden alması ve bu çevrelerin de en uzun mesai saatlerine sahip ve iş yerlerinden izin almakta zorlanan kesimler olması. Bu nedenle Obama, erken oy yönteminin eyaletlerde uygulanmasıyla kendisine gelecek oyları artırmanın hesabını yapıyor.

Ülkedeki eyalet bazlı seçici delege sistemi nedeniyle seçimlerin kaderini belirlemede kritik önem taşıyan ve en çekişmeli geçmesi beklenen eyaletlerden gelen tabloya bakıldığında, Obama'nın bu eyaletlerde erken oy kullananlar arasında, Romney'ye karşı bariz üstünlüğü bulunuyor. Yine de, bu sefer aradaki fark, Obama'nın erken kullanılan oylarda 4 yıl önce John McCain'e karşı elde ettiği fark kadar yüksek değil.

Bunu bilen Romney cephesi de, oylarını 6 Kasım'daki seçim gününde kullanacakların desteği sayesinde, Obama'nın erken oylarda sağladığı farkı kapatıp onu geçme ümidini taşıyor. Bunun yanında Romney'nin ekibi, 4 yıl önce, erken oyları çok hesaba katmayan McCain'in yaşadığı duruma düşmek istemiyor. Erken oy kullananları kendisine çekmek için sahada daha örgütlü bir çaba sergilemeye çalışıyor.

Ancak, ülkede hala özellikle Cumhuriyetçi valilerin başta olduğu Florida gibi eyaletlerde, erken oy verme günleri ve saatlerinin azaltılması gibi, erken oy verme işlemlerini kısıtlamaya yönelik bazı çabaların gösterilmesi dikkatlerden kaçmadı.



-Kritik eyaletlerde en fazla Demokratlar erken oy kullandı

Erken kullanılan oylar, seçim gününe kadar sayılmayacak. Ancak bazı eyaletler, oy kullananların hangi partiye kayıtlı olduğunu açıklıyor.

Buna göre, şu ana kadar erken oy kullananlar arasında Demokrat seçmenler, ''salıncak eyaletler''den Florida, Iowa, Nevada, North Carolina ve Ohio'da Cumhuriyetçi seçmenlerden daha fazla. Cumhuriyetçi seçmenlerin ise Colorado'da üstünlüğü bulunuyor.

Bununla birlikte, sırf bu tabloya bakarak seçim sonuçları hakkında kesin çıkarımda bulunmak mümkün değil. Çünkü, birçok kritik eyalette seçimin sonucunu bağımsızların belirleyeceği biliniyor.

Erken oy kullananların kritik eyaletlerdeki durumlarına bakıldığında, Ohio'da şu ana kadar seçmenlerin yüzde 23'ünün, Iowa'da ise 38'inin oyunu şimdiden kullandığı görülüyor.