Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Çin'de emlak vergisi programının genişletileceğine ilişkin haberler ve Avrupalı politika yapıcıların Yunanistan'a fon sağlama konusunu ertelemesinin talep görünümünü olumsuz etkilemesi ile birlikte değer kaybett. Çinko, nikel ve aluminyum da düştü.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.5 düşerek ton başına 7,599.75 dolaa kadar indikten sonra, Tokyo saati ile 12:53'te 7,612 dolara geldi. Metal 9 Kasım'da 7,506 dolara kadar inerek 31 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Resmi haber ajansı Xinhua'da çıkan habere göre, Çin Konut ve Kalkınma Bakanı Jiang Weixin, hükümetin "uygun" zamanda, pilot bölgelerde uyguladığı emlak vergisini genişletebileceğine kaydetti. Euro dolar karşısında, hükümetlerin Yunanistan'ın ilave fonlama ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağına ilişkin kararını gelecek haftaya ertelemesi ve Yunanistan'a bütçe açıklarını kısıtlaması için iki yıl ek süre vermesinin ardından iki ayın en düşük seviyesine indi.

Korea Exchange Bank Futures Co. kıdemli traderı Hwang Il Doo, "Çin emlak vergisine ilişkin haberler, halen Avrupa borç krizinin baskısı altındaki sanayi metallerine yönelik talebin düşeceği endişelerini derinleştirdi" dedi.

Euro Bölgesi maliye bakanları Yunanistan'ı görüşmek üzere 20 Kasım'da tekrar biraraya gelecek. Bakanlar, Yunanistan'ın ihtiyaç duyduğu 32.6 milyar euroluk (41 milyar dolar) ekstra finansmanın nasıl karşılanacağını görüşecek. Bakanlar ayrıca, Yunanistan'a bütçe açığının gayrısafi yurtiçi hasılaya oranını yüzde 2'ye düşürmesi için 2016'ya kadar süre verdi.

Çin'de rafine bakır üretimi geçen yıla göre yüzde 8.6 artarak 520,000 tona çıktı. Veri dağıtım şirketi SMM Information & Technology Co. analisti Zhu Wenjun bunun rekor seviye olduğunu kaydetti.

Aralık vadeli bakır kontratı, New York Comex piyasasında yüzde 0.5 düşerek pound başına 3.451 dolara gerilerken, Şubat vadeli bakır, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda fazla değişmeyerek 55,660 yuanda (8,938 dolar) kaldı.