Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Xinhua Haber Ajansı'nın, Pekin hükümetinin emlak vergisi denemesini genişletebileceğini yazması ve Haitong Securities Co.'nun, perakendecilerin geçtiğimiz ay düşük satış yapmış olabileceğini söylemesinin ardından Çin Borsası 7 haftanın en düşüğüne işaret etti.

China Vanke Co. ve Poly Real Estate Group Co., Çin konut bakanının, hükümetin artan satış hacmi ve konut fiyatları sinyallerini izlediğini söylemesi sonrasında imar şirketleri arasındaki düşüşe öncülük etti. Suning Appliance Co., Haitong'un Kasım ayı satışlarının, internet üzerinden yapılan satışlardan ötürü geleneksel perakendecilere zarar vereceğini söylemesinin ardından yüzde 5 değer kaybetti. China Petroleum&Chemical Corp., Beijing Times gazetesinin, Çin'in yarın benzinde indirime gidebileceğini yazması sonrasında 1 ayın en düşüğüne geriledi.

Ekonominin istikrar sinyalleri verdiğini, ancak henüz daha fazla toparlanmaya işaret edecek kanıtların bulunmadığını söyleyen West China Securities Co.'nun analistlerinden Wei Wei, yatırımcıların yıl sonundan önce kâr realizasyonuna gittiğini belirtti. Wei, yatırımcılara belirsizlikten ötürü emlak hisselerinden uzak durmalarını tavsiye etti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.5 kayıpla 2,048.89 puana gerileyerek, 26 Eylül'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti. CSI 300 Endeksi yüzde 1.7 düşüşle 2,213.31 puana indi. Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.8 düştü. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg china-US 55 Endeksi dün yüzde 0.1 yukarıda kapandı.

Şanghay endeksi, ihracatın Ekim'de beklentinin üzerinde gelmesinin etkisiyle dün 5 günlük düşüşünü sonlandırarak yüzde 0.5 kazanç sağlamıştı. Ülkede sanayi üretimi, sabit getirili yatırımlar ve perakende satışlar beklentinin üzerinde gelirken, yeni krediler tahminleri tutturamadı.

Endeks tahmini kazançlarının 9.7 katından fiyatlanarak, 2006'dan bu yana ortalaması olan 17.8 katı seviyesinin altında seyrediyor.