Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonominin hız kazanmakta zorlanmasından ötürü sermaye harcamalarının yavaşladığı sinyalleri üzerine Avustralya'da iş dünyası güveni Ekim'de azaldı.

National Australia Bank Ltd.'ın (NAB) 18-31 Ekim tarihleri arasında 400 şirketin katılımıyla yaptığı ankete göre iş dünyası güven endeksi Eylül'de sıfır puandan, Ekim'de -1 puana geriledi. İşe alım, satış ve kârın göstergesi olan iş dünyası şartları endeksi ise -3'ten -5'e geriledi.

Anket, sermaye harcamaları endeksinin Ağustos 2009'dan bu yana en düşük seviyesine gerilemesiyle ekonominin 4. çeyrekte "aksadığını" gösterdi. Beklentiler, Avustralya Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens'ın gecelik nakit faiz hedefini geçtiğimiz ay düşürmesine rapmen kötüledi.

İmalat, inşaat ve ekonomideki geniş kapsamlı hizmetler gibi temel istihdam sektörlerinin tümü bu yılın genelinde daraldığına dikkat çeken Australian Industry Group'un CEO'su Innes Willox, bir faiz indirimi için daha alan olduğunu, ekonominin geri kalanının yoluna devam etmesinin gerektiğini söyledi.

NAB başekonomisti Alan Oster raporda, "güvendeki zayıflığın sürmesinin talepleri olumsuz etkilediğini" ifade etti. Oster, merkez bankasının 2 Ekim'deki faiz indiriminin, şirketlerin faiz indiriminden çok buna neden olan faktörlerle ilgilenmesinden ötürü beklentileri iyileştirmeyi başaramadığını belirtti.