Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk HavaYolları (THY) ile Lufthansa arasında işbirliğine ilişkin bir çalışma bulunduğunu belirterek, ''İşbirliğinin artırılması, özellikle bazı alanlarda diyaloğun ticari anlamda geliştirilmesi anlamında bir çalışma var. Ama henüz bunun için erken'' dedi.

Şimşek, Türk Hava Yolları'nın 200. uçağının tanıtımı için Atatürk Havalimanı Teknik AŞ Yeni Hangar'da düzenlenen etkinlikte gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Şimşek, bir gazetecinin ''Merkel'in THY ile ortaklık konusunda bir açıklaması oldu. Bu konuyla ilgili ne söyleyebilirsiniz?'' sorusuna, ''THY ile Lufthansa arasında işbirliğine ilişkin bir çalışma var. İşbirliğinin artırılması, özellikle bazı alanlarda diyaloğun ticari anlamda geliştirilmesi anlamında bir çalışma var. Ama henüz bunun için erken. THY Üst Yönetim Kurulu Başkanı karşı tarafla çalışıyorlar. Bu aşamada bizim söyleyebileceğimiz bu kadar'' karşılığını verdi.

''THY'nin özelleştirmesi konusunda bir netlik var mı?'' sorusu üzerine ise Bakan Şimşek, ''THY'nin özelleştirilmesi şu anda gündemde değil. THY zaten özel bir şirket. THY'nin yüzde 51'den fazlası halka açık. Kamunun tabii ki yönetim anlamında bir kontrolü var. Özel bir şirket THY. Tabii ki bayrak taşıyıcısı. THY'nin bu aşamada ilave bir halka arzı ve satışı gündemimizde değil'' diye konuştu.

Mehmet Şimşek, ''Özelleştirme kapsamında bir ihale yapıldı, Akdeniz Elektrik dağıtım ihalesinin. Oluşan fiyatı nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu şöyle cevapladı:

''Özelleştirmemiz son derece şeffaf bir şekilde çok geniş katılımla televizyon ekranlarının önünde yapılıyor. Sizler zaten izlediniz. Fiyatı biz belirlemeyiz. Piyasa belirler. Piyasanın değişen dinamikleri var. Bunlar nihai bir satış değil. Bunlar işletme hakkının geçici olarak kamudan özel sektöre devrini içeriyor. Bu süreler azaldıkça fiyata yansıyor. Ayrıca uluslararası finansman koşulları etkili oluyor. Bunun ötesinde önceki fiyatlarla bu fiyatı karşılaştırmak anlamlı olmayabilir. Herkes teminatını yakıp alımdan vazgeçmiştir. Piyasa fiyatlarını arz-talep belirliyor. Komisyonun belirlediği minimum değer var. O değerin altında olması halinde satışlar söz konusu değil. Özelleştirme yüksek kurulu karar verecek ama her şey şeffaf ve son derece açık piyasa koşullarında, olaya o çerçevede yaklaşmak lazım.''

Bakan Şimşek, ''Halkbank'ın yarın 2. halka arzı söz konusu. Orada ne kadarlık bir gelir bekleniyor?'' sorusuna karşılık da şunları ifade etti:

''Fiyat aralığı belirlendi, şu anki piyasa değeri belli, o çerçevede şu an gidiyor. Dolayısıyla gelecek talebe bağlı ama Türkiye'nin geleceği son derece parlak. Bankacılık sektörü ilginin yoğun olduğu cazip bir sektör. Biz inanıyoruz ki, Halkbank ile iyi bir başlangıç sağlanır. Dediğim gibi tekrar değerler ve fiyatlar konusunda yorum yapmak istemiyorum. Oradan gelecek kaynağın tamamını Hazine'ye aktarıyoruz. Özelleştirmeden gelen kayakların tamamını Hazine'ye aktarıyoruz. Hazine bunu kamu borcunu finansmanında kullanıyor. Borç ödemelerinde kullanıyor. Özelleştirme kapsamındaki şirketlerin giderleri oluyor.''

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Hava Yolları'nın (THY) ekonomiye muazzam bir katma değer ürettiğini belirterek, ''Havacılık sektörünün 2002'de cirosu 2,2 milyar dolardı. Bu yıl 15 milyarı doları aşıyor. Türkiye ekonomisinin 3 katı hızla büyüyor havacılık sektörü'' dedi.

THY'nin 200. uçağının tanıtımı için Atatürk Havalimanı Teknik AŞ Yeni Hangar'da düzenlenen etkinlikte konuşan Şimşek, 200'üncü uçağın THY ve ülkeye hayırlı olmasını diledi.

Şimşek, son yıllarda havacılık sektörünün büyük bir hızla geliştiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Bu gelişmenin arka planına baktığınız zaman aslında ana motorun, sürükleyici faktörün THY olduğu açık. Bu nedenle hızlı büyümenin baş mimarı THY'nin bugün 200'üncü uçağını kabul etmenin haklı gururunu yaşıyoruz. THY ile gurur duyuyoruz. Yani tüm çalışanlarımızın, yönetimimizin başarısı, hepimizi gururlandırıyor. Türkiye çok mesafe katetti. Türkiye'nin bu hikayesini güzel şekilde muhtemelen özetleyecek hikaye THY'nin hikayesidir. Şimdi rakamlar ortada. Gerçekten 10 yıl öncesiyle bugünü karşılaştırdığımızda, o kadar basit yani hiç üzerinde durmaya bile gerek yok, muazzam başarı... 10 yıl önce petrol fiyatları 20 dolardı. Bugün 110 dolar, on yıl önce THY tekeldi iç hatlarda. Bugün rekabete açılmış piyasa payı yüzde 50 kadar inmiş, sektörün önü açılmış. THY başarıdan başarıya koşmuş. Son 10 yılda kar etmiş. Bakın küresel kriz döneminde birçok firma küçülmek zorunda kaldı.''

-''Hükümet olarak, yaratılan refahın tabana yayılmasını şiar edindik''-

Şimşek, THY'nin büyüyerek, bu krizi aştığını ve kriz öncesi dönemin çok ötesine geldiğini vurgulayarak, ''Türkiye ekonomisi bugün kriz öncesi ekonominin yüzde 14-15 üzerinde ve THY'de bu büyümesini sürdürdü. Hükümet olarak, Türkiye'nin gelişim sürecinde bütün yaratılan refahın tabana yayılmasını şiar edindik. Türkiye'de ilk defa 10 milyon kişi uçakla tanıştı. THY ve Anadolu Jet ile ülkenin ve dünyanın her tarafıyla insanlarımız rahat bağlantı kuruyor'' diye konuştu.

Bakan Şimşek, 2003'te 34 milyon olan toplam havayolu yolcu sayısının bu yıl 131 milyon kişiye çıktığını dile getirerek, şöyle devam etti:

''Havaalanlarındaki kapasite ciddi bir şekilde artıyor. Yolcu kapasitesi 55 milyondan 183 milyona kadar çıktı. THY, ekonomiye muazzam bir katma değer üretiyor. Havacılık sektörünün 2002'de cirosu 2,2 milyar dolardı. Bu yıl 15 milyarı doları aşıyor. Türkiye ekonomisinin 3 katı hızla büyüyor havacılık sektörü. THY bu sektörde büyümenin lideri, sadece Türkiye'de değil dünyada da. THY çalışan sayısını 10 binden 30 bine çıkarmış. Sektörün çalışan sayısı 65 binden 150 binin üzerine çıkmış. Sektör muazzam bir istihdam yaratıyor. Son yıllara baktığınız zaman küresel krizle birlikte bazı bölgelerde rekabetin arttığını ama birçok firmanın küçülme sürecine girdiği hatta iflas ettiğini görüyorsunuz. THY hızla büyüyor. 205 noktaya 90 ülkeye uçan bir havayolumuz var. Dünyada en çok ülkeye uçan havayolu olmak ayrı bir gurur kaynağı. Avrupa'da çok hızlı bir yükselişe geçtik. 2 veya 3. sıradayız. Muazzam bir başarı. Hedefimiz ekonomimizi Avrupa'da ilk 3'e sokmak. şu an 6. konumdayız. THY çoktan başarmış bunu.''

-Havaalanında hızlı büyümenin getirdiği sıkıntılar THY'ye yansıyor bunun farkındayız''-

Türkiye'nin büyüme hikayesini daha güçlü bir şekilde THY'nin yaşadığına vurgu yapan Şimşek, ''THY köprüleri diyalogları güçlendiriyor dolayısıyla ticaretimizin ve ekonomimizin büyümesine katkıda bulunuyor. THY'nin güçlenmesi ekonomimizin de güçlenmesi anlamına geliyor. THY'nin başarısından büyük gurur duymaya devam ediyoruz. Hükümet olarak bir katkıda bulunmuyor, sadece önlerini açıyoruz. Zaman zaman önlerini açmakta zorlandığımızı bile söyleyebiliriz. Havaalanında hızlı büyümenin getirdiği sıkıntılar var. THY'ye yansıyor bunun farkındayız. Genelde iş alemine 'yürü' diyoruz, 'önünüzü açacağız' diyoruz. Burada THY'nin önünü hızlı bir şekilde (İstanbul'a) 3. havalimanı ile açacağız'' diye konuştu.

Şimşek, havaalanında 198 park yeri olduğunu THY'nin 200 uçağının yanında daha birçok hava yolu bulunduğunu ifade ederek, ''Savunma Bakanlığımızla atıl duran yerin park yeri olarak havalimanına kazandırılması konusunda yoğun bir çaba içerisindeyiz. Ülkemizin gelişmesi için bu önemli bir adım olacak. O konuda bir noktaya varmış oluruz. Bu sıkıntılara rağmen THY başarısını ortaya koymuştur'' dedi.

AA