Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Avrupalı maliye bakanlarının Yunanistan'a ilave yardımın nasıl yapılacağı konusunda bir anlaşmaya varamaması üzerine dolar ve İsviçre frankı karşısında son iki ayın en düşük seviyelerine geriledi.

Dolar ve yen, Euro Bölgesi politika yapıcılarının Yunanistan'a bütçe hedeflerine ulaşması için ekstra iki yıl vermesinin ardından diğer büyük para birimlerinin çoğu karşısında yükseldi. Pound, Birleşik Krallık enflasyonunun geçtiğimiz ay hızlanması üzerine iki gün süren düşüşüne son verdi. Güney Afrika randı ise risk iştahının azalmasıyla dolar karşısında değer kaybetti.

Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. Döviz stratejisti Lee Hardman, "Yunanistan sürdürülemez durumda ve iç rahatlatıcı bir çözümün bulunması gerekiyor. Alman basınından gelen bir rapor Yunanistan'a 44 milyar euroluk yardımın tek ödemede yapılacağını gösteriyor. Bence bu euronun full sıçramasını desteklemek için yeterli bir neden değil" dedi.

Euro gün içerisinde 1.2662 dolara kadar gerileyerek 7 Eylül'den bu yana en zayıf seviyeye inerken, New York saatiyle 09:39'da yüzde 0.2'lik düşüşün ardından 1.2680 dolar oldu. Yen karşısında yüzde 0.3 değer kaybeden euro, zayıflayışını 5. güne taşıyarak 100.77 yen oldu. Japon para birimi yüzde 0.1 yükseldi ev dolar başına 79.42 yen oldu.