Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Janer Yellen, Fed'in sıfır faiz politikasını, belirli bir tarih yerine, enflasyon ve istihdam hedeflerine bağlanmasını istedi.

Komite'nin belirli bir tarih fikrinden tamamen vazgeçerek, federal fon oranlarını ekonomik şartlara bağlayabileceğini söyleyen Yellen, bu düşüncenin giderek daha fazla destek bulduğuna işaret etti.

Yellen, Fed'in sıfır faiz politikasını işsizlik oranındaki ilerlemelere bağlaması fikrini savunan diğer 3 üyesi arasına katıldı. Fed Açık Piyasa Komitesi geçtiğimiz ay rekor düşük faizin en azından 2015'in ortalarına kadar sıfıra yakın tutmayı beklediğini açıklamıştı.

"Bu yaklaşım benimsendiğinde, faizleri yükseltmek otomatik bir eşiğe bağlanmamış olacak" ifadelerini kullanan Yellen, kararın, FOMC'un değerlendirmelerini gerektireceğini söyledi.

Jefferies Group Inc.'in baş finansal ekonomisti ve eski Richmond Fed ekonomistlerinden Ward McCarthy, Fed'in en erken 11-12 Aralık toplantılarında olmak üzere, bu yaklaşımı benimseyebileceğini öngörmüştü.