Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Vergilerdeki masraf indirimlerinin kazançları çok fazla yükseltmeyeceğini belirten ABD Hazine Bakanı Timothy F. Geithner, uzun vadeli bütçe açığının düşürülmesi için en zengin Amerikalılar'ın gelir vergisini yükseltmenin gerektiğini savundu.

Wall Street Journal'ın CEO Konseyi toplantısına katılan Geithner, ABD Başkanı Barack Obama'nın yüksek gelirlilerin vergi indirimlerini uzatmaya "hazırlıklı" olmadığının altını çizerek, öte yandan orta sınıfın vergilerinde indirim yapılmasının genel destek gördüğünü söyledi ve "Bu hamle, en büyük endişe kaynağını ve mali uçuruma ilişkin risklerin en büyüğünü ortadan kaldırmış olacak" dedi.

Obama Kongre liderlerini, mali uçurum olarak tabir edilen ve harekete geçilmezse 1 Ocak'ta devreye girecek olan 607 milyar dolarlık vergi artışı ve otomatik harcama kesintilerini görüşmek üzere çağırdı. Kongre Bütçe Ofisi, mali uçurumun ekonomiyi önümüzdeki yıl yeniden resesyona sokacağını öngörüyor.

Vergi maliyeti indirimleri müzakerelerde önemli rol oynayacak. Geithner, "Amerikalıların en zengin yüzde 2'lik kesiminden, vergi maliyeti indirimlerini sınırlayabilecek kaynaklara uzaktan bakarsınız, ihtiyacımız olan vergi geliri artışının büyüklüğünden ötürü hayal kırıklığına uğrarsınız" ifadelerini kullandı.