Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Çin'in stokları artırma yönündeki planlarının, dünyanın en büyük tüketicisinde sanayi metallerinde arz fazlasını artıracağı endişeleri ile son üç günde ilk kez düştü. Aluminyum ve çinko da değer kaybetti.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.6 düşerek ton başına 7,633 dolara indikten sonra, Şanghay saati ile 11:15'te 7,675.50 dolara geldi.

Çin'de devletin stoklarını yöneten Devlet Rezerv Bürosu, araştırma kuruluşu SMM Information & Technology Co.'nun internet sitesinden yaptığı açıklamaya göre, aralarında  Aluminum Corp. of China Ltd. ve Zhuzhou Smelter Co.'nun da bulunduğu üreticilerden 160,000 ton aluminyum ve 150,000 ton çinko alacak. Bu hareket, SMM'e göre, fiyatların marjinal üretim maliyetlerinin altına düşmesinin ardından devlete ait şirketlerin zara etmelerinden sonra geldi.

Barclays Plc analistleri Kevin Norrish ve Sudakshina Unnikrishnan, dünkü raporlarında, "Çin hükümetinin, devlete ait zarar eden maden üreticilere destek amacıyla stokları artırması orta vadede daha da aşağı yönlü bir faktör" dedi ve "Bu durum, dengenin yeniden sağlanması için ihtiyaç duyulan üreticileri kapatmaya zorlamaktan ziyade arz fazlasının artmasına neden olur" şeklinde görüş bildirdi.

Üç ay vadeli aluminyum kontratı, son iki günde yüzde 3.3 değer kazandıktan sonra, yüzde 0.4 düşerek ton başına 1,976.50 dolara indi. Çinko ise yüzde 0.4 kayıpla ton başına 1,927 dolara geldi.

China Securities Journal'da bugün çıkan habere göre, Rezerv Bürosu 160,000 tonluk aluminyum alımının ilk kısmını kısa bir süre içinde gerçekleştirecek.

En fazla açık pozisyona sahip Mart vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında yüzde 0.3 yükselerek pound başına 3.493 dolara geldi. Şubat vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.8 yükselerek ton başına 55,880 yuana (8,979 dolar) geldi.