Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yenin ihracatçıların kazançlarını azaltmasından ötürü Japonya Merkez Bankası'nın para birimindeki güçlenmeyi kontrol altına almak için harekete geçeceği spekülasyonu üzerine Japon yeni, 16 önemli para birimi karşısında geri adım attı.

Kyodo News'in Tokyo Hükümeti'nin 16 Kasım'da yayınlanacak aylık ekonomik değerlendirmesini aşağı çekeceğini yazması sonrasında yen, euro karşısında 5 gündür devam eden kazançlarını sonlandırdı Euro, teknik göstergelerin son düşüşün çok hızlı olduğuna işaret etmesiyle 2 ayın en düşük seviyesinden sıçradı.

BOJ'un daha düşük  yen istediğini söyleyen Standard Chartered Plc'nin Asya yerel piyasaları strateji müdürü Thomass Harr, bankanın daha fazla çaba göstermesinin gerektiğine dikkat çekti.

Yen, euro karşısında yüzde 0.4 değer kaybederek 101.23 seviyesine, dolar karşısında da yüzde 0.3 zayıflayarak 79.59 düzeyine geriledi. Euro, dün 1.2662 dolar seviyesinden 7 Eylül'den bu yana en düşüğünü kaydetmesi sonrasında bugün yüzde 0.1 değerlenerek 1.2718 dolardan işlem gördü.

Euro/Dolar paritesinin 14 günlük RSI'si dün 33.4 puana gerileyerek, bazı traderların, bir varlık fiyatının yön değiştirebileceğini öngördükleri 30 puan seviyesinin yakınına işaret etti. Euro/Yen paritesinin RSI'si de 37.8 puandan fiyatlandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 kazançla son 1 haftanın ilk artışına işaret etti.

BOJ 30 Ekim'de deflasyonu aşmak için elinden gelen tüm çabayı göstereceğini söyleyerek varlık alım programını 11 trilyon yen genişleterek 66 trilyon yene çıkarttı. Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa ve ekibinin bir sonraki toplantısı 19-20 Kasım'da yapılacak.