Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, dün ABD'de endekslerin kapanışa doğru düşmelerinin ardından, ICAP Plc ve Mediaset SpA gibi şirketlerin mali sonuçlarının beklenenden kötü çıkmasının da etkisi ile düştü. ABD endeks vadeli kontratları yükselirken, Asya hisse senetleri fazla değişmedi.

Dünyanın en büyük bankalararası işlemler aracısı  ICAP Plc, karında hızlı düşüş olduğunu açıklamasının ardından yüzde 8.1 değer kaybetti. Yayıncı kuruluş Mediaset SpA, tüm yıl için kar tahminini düşürmesinin ardından yüzde 3.6 geriledi. Vivendi, karının bu yıl beklenden daha yavaş düşeceğini açıklaması sonrası yüzde 4.5 prim yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 düşerek, Londra saati ile 08:28'de 269.50 puana indi ve dünkü kazançlarını geri verdi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.5 yükselirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1'lik çıkış gerçekleştirdi.

Londra'da Peel Hunt LLP stratejisti Ian Williams, "Avrupa dünkü rallisinin bir kısmını geri vermeye yönlendi" dedi ve "ABD endeksleri dün aşağı yönde seyretti ve açık bir şekilde, mali uçurum korkuları bu hareketin temel nedeniydi ve bu konuda bir uzlaşmaya varılana dek, mali uçurum her düşüş gününün konusu olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi dün, İspanya'nın kısa bir süre içinde yardım isteyebileceği spekülasyonu ile birlikte, seansın son saatinde kayıplarını geri aldı ve yukarıda kapandı. Ancak gösterge endeks halen, Başkan Barack Obama'nın 6 Kasım'da yeniden seçilmesinin ardından yatırımcıların dikkatlerinin tekrar mali uçuruma ve Avrupa borç krizine kaymasından bu yana yüzde 1.7 düşmüş durumda.

ABD hisse senedi endeksleri dün, federal bütçeye ilişkin tartışmaların Home Depot Inc. öncülüğündeki alışlara ağır basması sonrası düştü ve S&P 500 Endeksi iki günlük yükselişini tesine çevirdi. Asya hisse senetleri, Çin'de 10 yılda bir gerçekleşen lider değişiminin de gündeminde olduğu kongrenin sonuna yaklaşılması ile birlikte bugün fazla değişmedi.