Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Dallas Başkanı Richard Fisher, yasakoyucuların mali uçurumun üstesinden gelmeyi başaramaması hâlinde ABD Merkez Bankası'nın ekonomi desteği rolünü üstlenemeyeceğini söyledi.

Amerikan televizyon kanalı CNBC'ye verdiği röportajda Fisher, "Bizi güvenlik ağı olarak algılamıyorum" diyerek, para politikasının sonsuza kadar genişletilemeyeceğini söyledi.

Kongre Bütçe Ofisi, mali uçurum olarak tabir edilen 1 Ocak'ta devreye girecek olan 607 milyar dolarlık vergi artışları ve otomatik harcama kesintilerinin ekonomiyi önümüzdeki yıl resesyona iteceğini öngörüyor. CBO'ya göre eğer önlenemezse mali uçurum, ABD'nin GSYH yüzde 0.5 daraltacak ve işsizlik oranı da yüzde 9'lara tırmanacak.

FOMC'da bu yıl oy hakkı bulunmayan Fisher, merkez bankasının esnek para politikasını en çok eleştiren başkanlardan biri olarak öne çıkıyor. Komite geçtiğimiz ay istihdam görünümü iyileşinceye kadar her ay 40 milyar dolarlık tahvil alınmasına karar verdi.

ABD'nin büyümesinin "artı ve anemik" olduğunu ve "yeterince hızlı" olmadığını belirten Fisher, enflasyon ve enflasyon beklentilerinin kontrol altında olduğunu söyledi.