Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası, ekonomik görünümü düşürmesi ve büyümenin finans krizinin daha büyük çaplı etkisinden dolayı "daha uzun bir süre daha zayıf" seyredebileceğini kaydetmesi ile birlikte, ekonominin bu çeyrekte daralabileceğini belirtti.

Merkez Bankası, bugün açıkladığı çeyrek dönem enflasyon raporunda, "Daha zayıf gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) profili, finans krizinin daha geniş çaplı sebeplerinin ve geri yansımalarının talep ve verimlilik üzerinde varsayılandan daha güçlü bir yük oluşturabileceği değerlendirmesini yansıtıyor" dedi ve "İngiltere ekonomisinin inatçı bir düşük büyüme döneminde olabileceği şeklinde daha büyük çaplı bir risk var görünüyor" yorumunda bulundu.

İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi geçen hafta, bazı yetkililerin programın etkinliğine yönelik kuşkularını belirtmesi ve diğerlerinin de enflasyon risklerine değinmelerinin ardından tahvil alım programını genişletmeyi durdurdu. Bir gün sonra, Merkez Bankası, tahvil alım programı dahilinde elinde tuttuğu Hazine tahvillerinden gelen geliri Hazine'ye transfer edeceğini açıkladı. Başkan Mervyn King, bu adımı parasal koşulların gevşetilmesine eş görüyor.

Merkez Bankası bugünkü açıklamasında, yeni tahminlerinin, Hazine'ye yapılan bu gelir transferinin etkilerini dikkate alacağını kaydetti. Raporda yer verilen grafiklere göre, Banka, yıllık çeyrek dönem GSYİH büyümesini iki yılda yüzde 2 civarında bekliyor.

Sterlin rapor sonrası dolar karşısında kazançlarını geri verdi ve Londra saati ile 10:36'da yüzde 0.1 yukarıda 1.5879 dolar seviyesinde seyrediyordu.