Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen, Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda'nın parlamentoyu dağıtarak anketler tarafından kendi Demokratik Parti'sinin kaybedeceği öngörülen seçimler için yolu açmasının ardından dolar karşısında son iki ayın en sert düşüşünü yaşadı.

Dolar, Fed yardımcı başkanı Janet Yellen'in, merkez bankasının düşük faiz görünümünün ABD'nin ekonomik hedefleri arasına konulması düşüncesini açıklamasının ardından euro karşısında düşüş yaşadı. Japon para birimi, seçimleri muhalefetin kazanarak merkez bankasına daha fazla parasal genişleme yönünde baskı yapacağı ve Japon varlıklarına olan talebi düşüreceği söylentisiyle diğer büyük para birimleri karşısında değer kaybetti. Pound, İngiltere Merkez Bankası'nın büyüme beklentilerini düşürmesinin ardından geriledi.

Frankfurt Commerzbank AG kıdemli Döviz stratejisti Antje Praefcke, "Japonya'daki erken seçim spekülasyonları yen için negatif bir gelişme" diyerek, piyasaların, yeni hükümet tarafından daha çok parasal genişleme yapılması konusunda baskı yaratılacağına inandığını belirtti.

Yen, New York saatiyle 09:15'te yüzde 1.1 gerileyerek 80.21 dolara inerken, 14 Eylül'den bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirmiş oldu. Yen yine yüzde 1.4'lük değer kaybıyla euro karşısında 102.31 yene gerilerken, dolar ise yüzde 0.3 değer kaybederek euro karşısında 1.2748 dolara indi.