Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Çin Komünist Partisi'nin yeni lideri ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisini 10 yıl boyunca idare edecek isim belli oldu. Bir önceki cumhurbaşkanı Xi Jinping, Hu Jintao'nun görevini devralarak ülkenin en büyük siyasi gücü oldu. Xi, aynı zamanda partinin Merkezi Askeri Komisyonu'nun da yeni başkanı olarak seçildi.

Xinhua Haber Ajansı, Çin'de 1949'dan bu yana iktidarı ele geçirmiş olan 82 milyon üyeli partisinin yeni genel başkanının Xi olduğunu açıkladı. Xi'nin yanısıra Politbüro Daimi Encümeni'nin başına ise, Mart'ta Wen Jiabao'nun da görevini alacak Li Keqiang geldi. Xi ve Li, 2022'ye kadar görevlerini yaş sıkıntısı olmadan yönetebilecek kadar genç.

Çin'in yeni liderleri, ülkenin en büyük iki ticaret ortağı ABD ve Avrupa Birliği'nde geride kalan büyümenin arasında sıkışmasından ötürü 1999'dan bu yana en düşük hızında büyümüş olan bir ekonomiyi devralıyor. Liderlerin karşısındaki en büyük zorluk, tüketici taleplerine daha fazla odaklanmak ve 1.3 milyar kişinin yaşadığı ülkedeki ortam, arazi alımları ve Hu Jintao'nun geçtiğimiz hafta uyardığı resmi yolsuzluklardan kaynaklanan sosyal huzursuzluğu aşmak olacak.

Büyüme modelinin değişmesinin gerektiğini, bu yapılmazsa işlerin yürümeyeceğini belirten Mao'nun çevirmeni 91 yaşındaki Sidney Rittenberg, "Xi'nin reform yapılması için uzlaşma sağlayabileceğine inanılıyor" dedi.

Xi ve Li ile birlikte Politbüro Daimi Encümeni'ne başkan yardımcısı Zhang Dejiang, Komünist Parti'nin Şanghay Genel Başkanı Yu zhengsheng, Propaganda Bakanı Liu Yunshan, Tianjin Genel Başkanı Zhang Gaoli ve Başkan Yardımcısı Wang Qishan da yeni görevleri için hazırlanmaya başladı.

Politbüro Daimi Encümen'i genellikle 70 yaşından sonra emekliye ayrılıyor, bu sebeple yeni seçi,len isimlerin tümü 60'larının ortalarında bulunuyor. Encümen'in tüm üyeleri yine erkek oldu.