Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisinin 2. kez başkanı olmasından bu yana ilk kez basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Barack Obama, yüksek gelirli ABD vatandaşlarının daha fazla vergi ödemesi çağrısını yineledi.

Yıllık geliri 250 bin doların üzerinde olanların vergilerinin hızlı bir şekilde artırılması seçeneğini masadan kaldıran Obama, en zengin yüzde 2 için vergi indirimlerinin uzatılması çağrılarını da reddetti.

Obama, "Varlıklarının vergi indirimlerinin uzatılmasını tartışarak, orta sınıfın nefretini kazanmamalıyız" ifadeleriyle dikkat çekti.

Seçmenlerin "Seçim Günü'nde" her iki partiye de bütçe açığını, zenginlerin vergilerinin artırılması ve harcama kesintilerinin karışımıyla azaltılması için birlikte çalışmaları konusunda net bir mesaj yolladığını söyleyen Obama, geliri 250 bin doların üzerinde olanların verglilerinin yıl sonundan sonra artırılması gerektiğini belirtti.

"En azından bu konuda anlaşmalıyız" diyen Obama, geri kalanlarda anlaşmanın o kadar kolay olmayacağının farkında olduğunu söyledi.

Kongre 2012'nin sonuna kadar harekete geçmezse, Ocak'ta 607 milyar dolarlık otomatik harcama kesintileri ve vergi artışları devreye girecek. Sıradan gelir, sermaye kazançları, temettü ve gayrimenkul vergileri artarak, en yüksek vergi oranını yüzde 35'ten yüzde 39.6'ya taşıyacak.

Obama, "Ekonomimizin bunu kaldıracak gücü şimdilik yok" dedi.