Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliğ'nin en üst düzey ekonomi şefi Olli Rehn, bütçe açığı hedeflerini büyük ihtimalle kaçıracak olmasına rağmen İspanya'nın önümüzdeki yılın sonuna kadar daha fazla kemer sıkmaya ihtiyacının olmayacağını söyleyerek, Brüksel'in krizle mücadede kemer sıkma odaklı tavrından geri adım atmaya başladığına dair net bir mesaj gönderdi.

AB Ekonomi ve Mali İşler Komiseri Rehn'in net ifadeleri, bu ve önümüzdeki yıl için yeni bütçe hedefleri belirlemeyerek, Madrid'in Eylül'de açıkladığı yapısal reformlarına onay veriyor.

"Kesin yüzdeler vermelerinden ötürü daha anlaşılır olmalarına rağmen nominal hedeflere pek odaklanmıyoruz" diyen Rehn, bunun hem ekonomik, hem de AB kuralları tarafından bakıldığında daha iyi bir yaklaşım olduğunu savundu.

Avrupa Komisyonu tarafından Çarşamba günü onaylanan kararın, başta İspanya ve Portekiz olmak üzere Avrupa'daki başkentlerin sendikalarca tutulduğu ve grevlerin yapıldığı bir güne rastlaması dikkat çekti.

Brüksel'in her ülkeyi teker teker incelemsi gerektiğini söyleyen Rehn, bu kararın "Euro Bölgesi politikalarında genel bir değişiklik" olarak okunmaması konusunda uyardı.

Rehn, İspanya'nın Madrid'in geçtiğimiz yıl sonunda yüzde 11'de seyreden bütçe açığı oranını 2014'e kadar aşağı çekmek için çalışmayı sürdürmesinin gerektiğini de sözlerine ekledi.

Olli Rehn'in açıklamalarının hâlen başta Almanya olmak üzere, bütçe açığının azaltılması konusunda daha dirençli bir tablo çizen Euro Bölgesi ülkeleri tarafından onaylanması gerekiyor. Euro Bölgesi'nden de onay çıkması, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un Avrupa Merkez Bankası'nan kurtarma istemesi yolunu açabilir.