Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'deki bankaların kötü kredileri dördüncü çeyreğinde de artarak, 2004'ten bu yana en uzun döneme işaret etti. Bankaların kötü kârlarındaki uzayan artış, ekonomideki zayıflamanın kâr büyümesini baskıladığının altını çizdi.

Çin Bankacılık Düzenleme Komisyonu'nun verilerine göre Çinli bankaların işlemeyen kredileri 30 Eylül'de sonlanan 3 aylık dönemde 22.4 milyar yuan artarak 478.8 milyar yuana tırmandı. Aralarında devlet kontrolündeki bankalar, kırsal ve yabancı bankaların da yer aldığı kuruluşların kötü kredileri arttı.

Ekonomik büyümenin 7 çeyrek üst üste yavaşlamasıyla Çinli bankalar artan temettü ve düşük kredi taleplerinden ötürü sıkıntı çekiyor. Ülkenin 3,800 bankasının net gelir büyümesi üçüncü çeyrekte yüzde 23'ten yüzde 14'e geriledi.

China Orient Asset Management Corp.'a göre, Enflasyon endişelerinin yetkilileri sıkı para politikalarını artırmaya itmesi hâlinde Çinli ticari bankaların vadesinde ödemeyen borçları bu yıl yüzde 10 artabilir.

Bankacılık düzenleme kurulu, işlemeyen ya da 3 ayın üzerinde geciken kredilerin Eylül itibariyle bankaların toplam avanslarının yüzde 0.95'ini oluşturduğunu açıkladı.

Kredi karının göstergesi olan Çinli bankaların net kâr marjı ise ikinci çeyrekte yüzde 2.73'ten üçüncü çeyrekte yüzde 2.77'ye çıktı. Bankaların sermaye yeterlilik oranları da yüzde 13.03'e yükseldi.