Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomilerinden Japonya'nın Başbakanı Yoshihiko Noda yarın parlamentoyu feshederek, partisinin iktidarı 3 yıllığına kaybetme riskini göze alacak. Noda'nın Japonya Demokrat Partisi (DPJ) iktidarı, 50 yıl yönetimde olan Liberal Demokrat Parti'den (LDP) devralmıştı.

Parti genel sekreteri Jun Azumi, iktidardaki DPJ'nin, parlamentonun alt kanatı için yapılacak genel seçimin 16 Aralık'ta yapılacağını açıkladı. LDP Shinzo Abe'nin bütçe finansı önündeki engelleri sonlandırmayı kabul etmesi ve Diet koltukların sayısını azaltma planına destek vermeyi kabul etmesinin ardından ülke, Ağustos'ta yapılması planlanan genel seçimi öne alacak.

Noda'nın DPJ'sinin desteği, 3 yıl içinde 3 başbakanın büyümeyi canlandırma, enflasyonu sonlandırma ve kampanyasında vaad ettiği sosyal harcamaları yerine getirmeyi başaramamasının ardından yüzde 20'nin altına geriledi. LDP zaferi, Çin'e karşı daha sıkı politika uygulanmasını ve daha fazla merkez bankası teşviğini savunan Abe'nin 2007'de bıraktığı başbakanlık görevini geri alması anlamına gelecek.

Seçimlerin büyük ihtimalle DPJ için hüsranla sonuçlanacağını söyleyen Temple Üniversitesi'nin Tokyo kampüsündeki Japon siyaset profesörü Jeff Kingston, Japonya'nın karşısındaki en büyük zorluğun ekonomi olduğunu hatırlatarak, "Bu ekonomik ve mali sorunların inatçılığı, çözümü daha kolay olan diğer sorunları da zorlaştırıyor" dedi.

Japonya'nın da genel seçime gitmesiyle Asya'nın en büyük 4 ekonomisinden üçünün 2013'te yeni hükümetleri olacak. Güney Kore 19 Aralık'ta yeni başkanını seçecek ve yeni lider Şubat'ta görev koltuğuna oturacak. Çin ise bugün yeni cumhurbaşkanını açıkladı. Xi Jinping görevinin başına Mart'ta geçecek.