Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama, ''İran'ın nükleer silah sahibi olmasına izin vermeyeceğiz. Ancak bu meseleyi diplomatik olarak çözmek için hala zaman penceresinin olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Obama, başkanlığa ikinci kez seçilmesinin ardından düzenlediği ilk basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ''İran nükleer meselesini çözmek için son bir diplomatik çabaya hazırlanıyor musunuz? Bire bir görüşmelere doğru ilerliyor muyuz?'' yönündeki sorusu üzerine Obama, bu soruna diplomatik çözüm bulunmasını çok istediğini kaydetti.

Obama, ''Seçim kampanyasından önce de kampanya sırasında da ve şimdi de çok netim. İran'ın nükleer silah sahibi olmasına izin vermeyeceğiz. Ancak bu meseleyi diplomatik olarak çözmek için hala zaman penceresinin olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Tarihin en sert yaptırımlarını hayata geçirdiklerini ve bu yaptırımların İran'ın ekonomisi üzerinde etki yaptığını belirten Obama, ''(İran'ın) uluslararası yükümlülüklerini yerine getirilerek ve uluslararası topluma nükleer silah peşinde olmadıklarına dair açık güvenceler vererek de barışçıl nükleer güç olabilmesinin yolu olmalı. Ve evet, önümüzdeki aylarda, İran ile sadece bizim değil, uluslararası toplum arasında bir diyalog başlatabilir miyiz, bu meseleyi çözebilir miyiz diye bir gayret ortaya koymaya çalışacağım. İran'ın geçmesi gereken kapıdan geçeceğinin sözünü veremem ama bu tercih edilir seçenek olacaktır'' diye konuştu.

Obama, ''Hangi koşullarda bire bir görüşmeler hayata geçirilebilir?'' sorusu üzerine, ''Müzakerelerin detaylarıyla ilgili konuşmayacağım. Ama şunu söyleyebilirim; bu sorunun çözülmesini istiyoruz ve diplomatik incelikler ya da protokollerin bizi kısıtlamasına izin vermeyeceğiz. Eğer İran bunun çözümü için ciddiyse bunu çözecek pozisyonda olurlar'' dedi.

Obama, seçimlerden önce, ''(bire bir) görüşmelerin yakın olabileceğine'' dair haberlerin hatırlatılması üzerine ise bunların doğru olmadığını belirtti.



-Mali uçurum...

Öte yandan Obama, ABD Kongresi'ni de zenginlere yönelik olan ''hariç yıl sonunda'' süresi dolacak vergi kesintilerini uzatmaya çağırdı.

Obama, ''Bush döneminin ülkenin yüzde 2'sini oluşturan en zenginlerine yönelik vergi kesintisini uzatmayacağım, bunu kaldıramayız ve ekonomistlere göre bu ekonomiye en düşük olumlu etkiyi yapacaktır. Zenginlere yönelik mütevazi bir vergi artışı, onların belini kırmayacaktır, hala zengin olmaya devam edecekler'' dedi.

Vergi kesintileri konusunda kongre ile uzlaşı için iki aşamalı süreç öneren Obama, birinci adımı, zenginler hariç, diğer kesimlerin vergi kesintilerinin hemen uzatılması, ikinci adımı da vergi kodlarının yeniden tanımlanması ve Medicare ile sosyal güvenlik gibi hükümet programları hakkında 2013 yılında kapsamlı bir anlaşmaya varılması olarak tanımladı.

Obama, zenginlere yönelik vergi kesintilerini konuşurken, orta sınıfın da ''rehin'' tutulmaması gerektiğini kaydederek, sadece birinci adımla mali uçurumun riskinin yarı yarıya azaltılacağına dikkati çekti.

Obama, Cumhuriyetçilerin bunu kabul etmemesi ihtimaline yönelik soru üzerine, ''Eğer Cumhuriyetçi meslektaşlarımız veya bazı Demokratların bütçe açığını azaltmak, gelirleri artırmak, orta sınıfın zarar görmesini önlemek için çok güzel fikirleri varsa buna açığım'' diye konuştu.

Amerikalıların uzlaşı istediğini belirten Obama, ''Amerikalılar eyleme geçilmesini istiyor ama aynı zamanda, konu, bazı büyük zorluklara geldiğinde, orta sınıfın tüm yükün altında ezilmediğinden de emin olmak istiyor. İnsanların görmek istemediği şey, kendileri yerine yeni seçimlere odaklanılması. Benim için yeni bir seçim yok'' ifadesini kullandı.

Obama, 16 Kasım Cuma günü kongre liderleriyle bu konuyu görüşmek üzere Beyaz Saray'da buluşacak. Kongre'nin Cumhuriyetçi kanadı Obama ile vergi kesintilerinin uzatılması konusunda uzlaşıya hazır olduğunu belirtiyor ama hala zenginlere yönelik vergi kesintilerinin sona erdirilmesini kabul etmiyor.