Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD’de Demokratların ve Cumhuriyetçilerin vergi ve bütçe kesintileri üzerinde anlaşamamaları olasılığı, Euro Bölgesi borç krizinin çevre ülkelerden merkez ülkelere doğru sıçraması ve Yunanistan’a dair yardım dilimindeki belirsizliklerle birlikte, yurt dışı piyasalar satıcılı seyrediyor. Mali uçurum konusundaki belirsizliklere İsrail’in Gazze'ye saldırı haberleri de eklenince, S&P’de kayıplar dün %1.39’u buldu. Öte yandan "FED tahvil alımlarını 85 milyar dolara mı çıkarıyor?" haberi ise piyasaları desteklemeye yetmeyecek gibi gözüküyor. Yunanistan belirsizliğine yönelik ise 20 Kasım'daki Eurogrup toplantısı öncesi, 19 Kasım’da Almanya parlamentosunun Yunanistan’a verilecek yardım dilimini görüşmesi bekleniyor. Sabah saatleri itibariyle Avrupa’da büyüme rakamları ön planda.  Fransa ekonomisi 3.çeyrekte analistlerin sıfır büyüme beklentilerine karşılık  % 0.2 genişledi.  Avrupa’nın en büyüğü Almanya ekonomisi ise üçüncü çeyrekte ihracat ve hanehalkı harcamalarındaki artışın etkisiyle % 0.1’lik beklentilerin altında yavaşlayarak, %0.2 büyüme kaydetti. Ancak Avrupa hisse senedi piyasaları güne düşüşle başladı.

Bu sabah Asya piyasalarında da Japonya haricinde negatif seyir hâkimdi. Japonya’da Aralık ayındaki seçimlerle birlikte parasal genişleme hareketinin devamına yönelik beklentiler yende sert düşüşlere neden oldu.

Yurtiçi gündemde ise cari açık ve işsizlik verisi vardı. % 8.7’lik beklentilere karşılık % 8.8’e yükselen Ağustos ayı İşsizlik oranına karşılık, Kredi derecelendirme kuruluşlarının risk olarak sürekli cari açığa dikkat çekmeleri nedeniyle Eylül ayı cari açığın 59.1 milyar dolar’dan 55.8 milyar dolara gerilemesi piyasalara pozitif yansıdı.
Tahvil cephesinde, gösterge tahvil faizinde, veriler öncesi % 6.46’ya kadar gelinmişti, ancak cari açık verisi sonrası gösterge faiz  % 6.42 bileşik seviyesine geriledi.

Dolar/TL ’de beklentilerden iyi gerçekleşen cari açık verisine tepkisiz kalamadı ve 1.8046 seviyesinden 1.8008’e kadar geriledi.  Bu gerileme 6 Kasım'dan bu yana en sert geri çekilişe işaret ediyor. TL oynaklık endeksine baktığımızda ise, dolar/TL ile normal şartlar altında doğru orantılı olan TL oynaklık endeksinde tersi bir hareket gözlemleniyor. Yani diğer bir deyişle dolar/TL bize TL’nin bu seviyelerinden korkmuyorum, bu seviyelerde kalacağını fiyatlıyorum noktasını işaret ediyor.

Cari açık verisi sonrası İMKB’de bir miktar düzeltme hareketleri görülse de şu dakikalarda, İMKB 100 Endeksi 71,500 seviyesinde dengelenmişe benziyor.

Yurtdışı piyasalardaki soğuk hava dalgası bizim piyasaları nasıl etkiler, sorusuna, Akbank Ekonomik Araştırmalar Yatırım Yöneticisi Şahin Zuluğ "Yurtdışında hem makro gelişmeler hem de siyasi gelişmeler, problemlerin devam ettiğini gösterdi.  Avrupa’daki siyasi belirsizliklerde İspanya ve Yunanistan’a IMF de eklendi. ABD’de Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında mali uçurma dair kaygılar sürüyor. Yurtdışındaki negatif görünüm içerde bizi de etkiliyor. Fitch sonrası tüm varlık sınıflarında kazançların bir miktar geri verildiğini gördük. İMKB’de Halkbank parantezi açmak lazım. Yabancı yatırımcıların İMKB’de bir miktar banka hissesi satarak Halkbank için yer açtığını düşünüyorum. Halka arz sonrası biz yine yabancı fonların alımlarını görebiliriz. Banka sektör karları oldukça iyi açıklandı. Beklentilerin sona ermesi de bu anlamda bir miktar kar satışlarına destek oldu. 71,000’in üzerinde tutunuyor olması, endeksin gücünü gösteriyor. Fitch sonrası Moody’s'den de yatırım yapılabilir notu gelmesi beklentisi endeksi güçlü tutmakta. Dolar/TL tarafında ise TL’nin bir miktar değer kaybettiğini gördük. Döviz sepeti 2.02’lerden 2,05’lere geldi. Dolar/TL’de geri dönüş miktar hızlı oldu, ancak yurt dışında ciddi bir hareket olmadığı sürece yukarı yönlü hareket beklemiyorum " yorumunda bulundu.

Bloomberg HT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberght.com