Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri, Başbakan Mario Monti'nin, 2013 yılı bütçe kanununu onaylatmakta zorluk çekmesi ile birlikte istifa edeceğini açıklamasının ardından değer kaybetti, Bu hareket sonucu, kağıdın faizi iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

İtalya'nın 2 yıl vadeli tahvillerinin faizi, eski Başbakan Silvio Berlusconi ve yandaşlarının, borçlanma maliyetlerinin rekor seviyeye çıkması ile birlikte Kasım 2011'de seçilmemiş teknokratlardan kurulan Monti hükümetinden desteklerini çektiklerini açıklamalarının ardından 20 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. İtalya Hazinesi bu hafta borçlanma ihaleleri düzenleyecek. Almanya tahvilleri ise, yatırımcıların güvenli liman aramalarının etkisi ile yükselişini beşinci güne taşıdı. Fransa tahvilleri de değer kazandı ve iki ve 10 yıl vadelilerin faizleri euro dönemi rekor seviyesine geriledi. İspanya borçlanma kağıtları değer kaybetti.

Hollanda'nın Utrecht kentinde, Rabobank Nederland kıdemli ekonomistlerinden Elwin de Groot, "Bir satış dalgası görüyoruz, ancak bunu henüz panik olarak niteleyemem," dedi ve "bu haftaki İtalya ihalesi yatırımcıların güvenini test etmek adına ilginç olabilir. Bu durum ayrıca, Avrupa çapında politika oluşutulmasında da belirsizlik yarattı" şeklinde görüş bildirdi.

İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 26 baz puan ya da 0.26 yüzde puanı artarak, Londra saati ile 08:55'te yüzde 4.78'a geldi. Bu kağıdın faizi güniçinde yüzde 4.81'e kadar çıkaak 22 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Kasım 2022'de vadesi dolacak yüzde 5.5 faizli tahvillerin fiyatı 2.105 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 21.05 euro düşerek 106.005'e geldi. İki yıl vadelilerin faizi ise 29 baz puanlık çıkışla yüzde 2.27'ye ulaştı.

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, yüzde 1.26 ile 3 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine indikten sonra, iki baz puan düşüşle yüzde 1.27'ye geldi. İki yıl vadelilerin faizi bir puan gerileyerek eksi yüzde 0.09'a indi.

Bloomberg ve European Federation of Financial Analysts Societies'ind erlediği verilere göre, Almanya tahvilleri bu yıl, 7 Aralık itibariyle, yatırımcısına yüzde 4.3 getiri sağladı. İspanya borçlanma kağıtları yüzde 4.7 ve İtalya tahvilleri ise yüzde 20 yükseldi.