Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri, İtalya Başbakanı'nın istifa etme niyetinde olduğunu açıklamasının, ülkedeki lider değişiminin borç sorununu çözme konusunu daha da zorlaştıracağı endişelerini artırması sonrası gelen "güvenli liman" alımları ile yükseldi. Bu hareket sonucu, 30 yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi son bir haftanın en yüksek seviyesi yakınlarından gevşedi.

Gösterge 10 yıl vadeli tahviller, yatırımcıların güvenli güvenli gördüğü araçlara yönelmesi ile birlikte yükselişini dördüncü güne taşıdı. Bloomberg'in anketine göre, Fed ile işlem yapma yetkisine sahip piyasa yapıcılar, Fed'in bu haftaki toplantısında, ayda 45 milyar dolarlık Hazine kağıdı alma kararı vereceği ve politika faizini 2015'e kadar sıfıra yakın seviyede tutmayı taahhüt edeceğini tahmin ediyorlar. İtalya'nın teknokrat Başbakanı Mario Monti, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun ofisinden yapılan açıklamaya göre, istifasını sunmadan önce, koalisyonun bütçeyi kabul etmesi için çaba gösterecek.

Brüksel'de KBC Bank NV araştırma müdürü Piet Lammens, "İtalya'da haftasonundaki siyasi gelişmeler ve Başbakan Monti'nin istifa niyeti Avrupa'daki belirsizlikleri artırdı ve ABD Hazine kağıtları bundan faydalanıyor," dedi ve "bu hafta ayrıca, Fed toplantısı dahil, ABD'den gelecek çok fazla haber var ve piyasada biz, Hazine tahvilleri alımı için yeni bir program bekliyoruz ve bu da ABD tahvilleri için diğer bir destek noktası" şeklinde değerlendirmede bulundu.

ABD'nin 30 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek, New York saati ile 06:47'de yüzde 2.79'a indi. Kasım 2042'de vadesi dolacak yüzde 2.75 faizli tahvillerin fiyatı, 10/32 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 3.13 dolar yükselerek 99 2/32'ye çıktı. 30 yıllıkların faizi 7 Aralık'ta yüzde 2.83'e çıkarak 3 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini görmüştü.

Gösterge 10 yıllıkların faizi de iki baz puan ya da 0.02 yüzde puanı gerileyerek yüzde 1.60'a indi.