Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Management Inc. Co.'nun (PIMCO) CEO'su Muhammed El-Erian, bir Amerikan sitesinde kaleme aldığı makalesinde, politika yapıcıların mali uçurumu önleme yollarının da en az anlaşmanın kendisi kadar önemli olduğunu yazdı.

KOngre'deki Cumhuriyetçiler ve Beyaz Saray, önümüzdeki yılın başında devreye girecek olarak vergi indirimlerinin sonlanması ve harcama kesintilerinin birleşiminden oluşan mali uçurumu önlemek üzere müzakerelere devam ediyor. ABD Hükümeti, mali uçurumun önlenmemesinin, ülkeyi önümüzdeki yıl resesyona itebileceğini söylüyor.

Ancak varlıklı Amerikalılar'ın vergilerini artırma ve hükümet harcamalarını kesme konusu ABD'deki iki siyasi cepheyi birbirine düşürüyor.

Anlaşma kadar, anlaşmanın nasıl sağlandığının da önemli olduğunu savunan El-Erian, ortak işbirliği ve saygının gerektiğini, aksi takdirde tarafların gelecekte yine benzer konularda çatışacaklarına dikkat çekti.

Ekonomi uğruna bugün yapılacak özverilerin, gelecekte de sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan El-Erian, "Gözlemlerimden, tarafların birbiriyle çatışmasının gelir, varlık ya da eğitim düzeyi olmadığını anlıyorum. Asıl çatışma karşılıklı güven ve ödün verme istekliliği" dedi.