Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin Wall Street'i üzerek küresel ekonomiyi korumak üzere devraldığı American International Group Inc.'in 4 yıldır devam eden kurtarmasında sona gelindi.

ABD Pazartesi günü, Hazine Bakanlığı'nın AIG'de son kalan 234.2 milyon hissesinide 6. ihalede satacağını açıkladı. AIG'nin Pazartesi günkü kapanış fiyatından 7.8 milyar dolar kazandıracak olan satış, hükümete 15.1 milyar dolar kâr sağlayacak.

Amerikan hükümeti, ABD'de 100 binin üzerinde belediye, emeklilik planı ve şirketi sigortalaması ve en büyük bankalarının da ortakları arasında yer alan AIG'yi kurtararak, şirketin yüzde 92 oranındaki hissesine sahip olmuştu. Fed Başkanı Ben Bernanke, mortgage destekli pozisyonlarından ötürü batan AIG'ni,n kurtarılmasının, kendisini hükümetin Büyük Depresyon'dan bu yana görülen en büyük finansal krizde uyguladığı tüm politikalardan daha çok "öfkelendirdiğini" ifade etmişti.

"Kabul edelim ki, çok fazla seçenk yoktu" diyen AIG'nin kurtarıldığı zamanki CEO'su Robert Willumstad, "Durum tartışmalı ve büyük bir riskti. Ancak bugün yalnızca hükümetin parasını, somu bir kârla aldığını söyleyebiliriz" dedi.

AIG hisseleri bu yıl yüzde 44 değerlendi ve Pazartesi günü 33.36 dolardan kapandı. Şirketin hisseleri ABD Hazinesi'nin açıklamasının ardından seans sonrası işlemlerde 32.90 dolara geriledi.