Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon regülatörlerin, nükleer reaktörlerden birinin altında aktif bir fay hattının olabileceğini söylemesi üzerine kamu şirketlerinin değer kaybetmesiyle Tokyo Borsası düştü.

Nükleer Düzenleme Otoritesi'nin deprem riskinin, operatörü Japan Atomic Power Co. olan reaktörün yeniden başlatılmasını önleyebileceğini söylemesinin ardından Kansai Electric Power Co., elektrik üreticileri arasındaki düşüşe öncülük etti. Nintendo Co., Japonya'da yeni bir oyun konsolü çıkarmasının ardından yüzde 3.8 değer kaybederek ikinci gününde de düşüş kaydetti. Renesas Electronics Corp., kurtarma planının bir parçası olarak hisse satacağını söylemesi sonrasında yüzde 2.3 değerlendi.

Değer kazanan her hisse karşılığında 2 hissenin değer kaybettiği Topix Endeksi yüzde 0.3 düşüşle 786.29 puana geriledi. Endeks 7 Aralık'ta yatırımcıların bu ayki seçimleri ekonomik teşviklerden yana olan partinin kazanacağını speküle etmesiyle 2 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.1 kayıpla 9,529.34 puana geri çekildi.

Nükleer reaktörlerin yeniden başlatılması düşüncesinin uzaklaşmaya başladığını, bunun da elektrik maliyetini artıracağını belirten Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd.'ın piyasa stratejistlerinden Ayako Sera, metal üreticileri gibi ham madde şirketlerinin artan elektrik maliyetlerinden en fazla etkileneceğini söyledi.