Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, Fed'in yarınki para politikası toplantısında bilanço tablosunu 4 trilyon dolara genişletecek şekilde aylık 45 milyar dolarlık Hazine tahvili alacağını açıklamayacağını tahmin ediyor.

Ankete katılan 49 ekonomistin 48'i Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) varolan ve aylık 40 milyar dolarlık mortgage tahvili alımlarına ek olarak Hazine tahvili de alacağını düşünüyor. FOMC Ekim'de istihdam piyasasında "kaydadeğer" ilerleme görülünceye kadar varlık alımlarına devam edeceğini söyledi.

Deutsche Bank Securities Inc.'in baş ABD ekonomisti ve eski New York Fed ekonomisti Joseph LaVorgna, alımlarının "heybetli" ve miktarının da sınırsız olacağını öngördü.

Anketin medyan tahminine göre, Fed Başkanı Ben Bernanke ve FOMC üyelerinin en azından 2014'ün ilk çeyreğine kadar alımlara devam edecek. Fed, büyümeyi desteklemek ve hâlihazırda yüzde 7.7'lerde seyreden işsizlik oranını aşağı çekmek için bilanço tablolarını 2.86 trilyon doların ötesine genişletmeye hazırlanıyor.

ABD'nin en büyük konut sahibi Wells Fargo&Co.'nun başekonomisti John Silva, "Bu teşviği, ekonomideki ilerlemeleri korumanın ve otomotiv ve konut gibi sektörlerdeki ilerlemeyi devam ettirmenin gereksinimi olarak görüyorlar" dedi.

FOMC bugün Wahsington'da 2 gün sürecek olan toplantısını yapacak ve açıklamayı yarın Washington saati ile 12:30'da yapacak. Para politikası açıklamasını, büyüme, işsizlik ve enflasyon tahminleri izleyecek ve Bernanke de 14:15'te konuşacak.